ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Τούντας
Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Τούντας στο pagenews.gr: Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων αν έχουμε έξαρση covid το φθινόπωρο

Γιάννης Τούντας στο pagenews.gr: Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως θα πρέπει να μπει στο ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός στην περίπτωση που έχουν έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο.

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, όπου αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την εστίαση αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Γιάννης Τούντας στο pagenews.gr: Τι δήλωσε για τη μετάλλαξη Δέλτα

Μάλλον δυστυχές για την Ελλάδα χαρακτήρισε το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας χτύπησε το καλοκαίρι, καθώς θα έχει επίπτωση στον τουρισμό. Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το πανδημικό κύμα, ώστε να μη δούμε μαζικές ακυρώσεις για τον Αύγουστο.

Θεωρεί πως τα μέτρα ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση και εκτίμησε πως ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστεί, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τις τελευταίες μέρες.

Γιάννης Τούντας στο pagenews.gr

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε τη κυβέρνηση

Όπως είπε κάθε μέτρο που βάζει ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό λειτουργεί διπλά. Αφενός προστατεύει τους χώρους από όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ώστε να μην υπάρξουν εστίες ανάφλεξης και από την άλλη προτρέπει ή κατά μία έννοια εξαναγκάζει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να θελήσουν να εμβολιαστούν για να πάρουν.

Όλοι οι κλειστοί πρέπει να είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, πρόσθεσε. Χώροι όπως αθλητικές δραστηριότητες ή Mall, που είναι κλειστοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Τάσσεται υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού αν η πανδημία είναι σε έξαρση το φθινόπωρο

Ο ίδιος δήλωσε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους υγειονομικούς θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το χειμώνα, ενώ πρόσθεσε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί σε κατηγορίες εργαζόμενων που έρχονται συχνά σε επαφή με πολύ κόσμος όπως οδηγοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ ή εκπαιδευτικοί (λίγο πριν τη νέα σχολική χρονιά).

Ακόμη ο καθηγητής δήλωσε πως αν μέχρι το Σεπτέμβρη δεν έχουμε καταφέρει τη συλλογική ανοσία και η πανδημία είναι σε έξαρση, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η συζήτηση για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και να μειωθεί το όριο για τον εμβολιασμό των νέων στα 12 έτη, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς ώστε να κάνουμε μια συζήτηση για το αν το εμβόλιο του κορωνοϊού θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση ώστε παιδιά να φοιτήσουν στο σχολείο.