Κόσμος

Αφγανιστάν: Επίθεση με ρουκέτες εναντίον της προεδρίας

Αφγανιστάν: Επίθεση με ρουκέτες εναντίον της προεδρίας
Αφγανιστάν: Το Αφγανιστάν συνεχίζει να συγκλονίζεται από τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν ήδη πάνω από τις μισές περιφέρειες.
Αφγανιστάν: Το Αφγανιστάν συνεχίζει να συγκλονίζεται από τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν ήδη πάνω από τις μισές περιφέρειες.

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα εναντίον του προεδρικού παλατιού στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας στην οποία ήταν παρόντες ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι και άλλοι αξιωματούχοι. Αφγανιστάν

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής. Σε απευθείας τηλεοπτικά πλάνα, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στον χώρο όπου βρίσκεται το προεδρικό παλάτι. Ο αρχηγός του κράτους και άλλοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προσευχή την ημέρα που ξεκινά η γιορτή της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα.

Το Αφγανιστάν συνεχίζει να συγκλονίζεται από τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν ήδη πάνω από τις μισές περιφέρειες.

Αφγανιστάν: Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν οικογένειες από τα σπίτια τους, τα λεηλάτησαν και τα πυρπόλησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα επειδή οι κάτοικοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, ανέφερε χθες Τετάρτη σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). Όλα αυτά λίγο μετά την άτακτη υποχώρηση των ΗΠΑπου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Οι «επιθέσεις αντιποίνων» έγιναν από αντάρτες που συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας έφοδο των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν, κατά πληροφορίες πάνω από 150, ιδίως στην Κουντούζ και σε άλλες βόρειες επαρχίες, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτές τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις τους αλλά δεν μοιάζει να έχει τη βούληση», σημείωσε η Πατρίσια Γκρόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος της οργάνωσης για την Ασία. Αφγανιστάν

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Τον περασμένο μήνα το κίνημα των ισλαμιστών κάλεσε μέσω Twitter τους «αξιωματικούς» του να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και να «συμπεριφέρονται καλά στους πολίτες».

Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει την επίθεσή τους, δίνοντας την έμφαση στον βορρά, την ώρα που ο στρατός των ΗΠΑ οδεύει να ολοκληρώσει την αποχώρησή του από τη χώρα έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την κυριότερη βάση τους, την Μπαγκράμ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η HRW ανέφερε πως πήρε συνεντεύξεις τηλεφωνικά αυτόν τον μήνα από εκτοπισμένους κατοίκους της Μπαγ-ι-Σερκάτ, πόλης στην επαρχία Κουντούζ την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περίπου 600 οικογένειες. Κάποιες διέφυγαν στην Ταλοκάν, άλλες στη Φαϊζαμπάντ.

Από την 21η ως την 25η Ιουνίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν έδιναν στους κατοίκους δύο ώρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απειλούσαν όσους κατηγόρησαν πως υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση.

Μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν δύο πολίτες, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Βοηθήσαμε την κυβέρνηση κι αυτή μας εγκατέλειψε στα χέρια των Ταλιμπάν», είπε 24χρονη εκτοπισμένη, η οποία δεν κατονομάζεται στο κείμενο για την ασφάλειά της. «Έκαψαν τα σπίτια μας. Φοβόμαστε τόσο πολύ. Και οι δύο πλευρές μας εξαναγκάζουν να τους βοηθήσουμε. Είμαστε απλά φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουμε καμία επιλογή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments