Ελλάδα

Rafale: Αυτό είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος που θα παραλάβει η Ελλάδα

Rafale: Αυτό είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος που θα παραλάβει η Ελλάδα
Rafale: Πραγματοποιήθηκε η τελετή για την παράδοση του πρώτου υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφος Rafale στη χώρα μας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην αεροπορική βάση στο ISTERS στη νότια Γαλλία, η τελετή για την παράδοση του πρώτου υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφος Rafale. Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικά 18 μαχητικά αεροσκάφη. Τα γαλλικά μαχητικά εκτιμάται ότι αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο Rafale»

Παρών στην τελετή παράδοσης ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter μοιράστηκε φωτογραφίες από την τελετή παράδοσης με φωτογραφία του Rafale.

«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις», έγραψε ο κ. Φλώρος, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας αναμένει «τις ακόμα 17 “Ριπές” που θα «”αλλάξουν τα δεδομένα”, εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!».

«Οι πρώτοι πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται πυρετωδώς και σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους αιθέρες μας με τα ολοκαίνουρια φτερά τους !Πολλαπλασιαστής ισχύος και ταυτόχρονα εγγυητής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας! Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην σημερινή ιστορική ημέρα! Νέος ζωτικός σύνδεσμος στην ιδιαίτερη σχέση 🇬🇷🇫🇷, που και πάλι επιλέγουν να βρεθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, με σεβασμό και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας! Vive les relations Franco-Grecques!», δήλωσε με μια σειρά από Tweets ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Rafale: Η ιστορία δημιουργίας τους

Το Dassault Rafale είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως. Η απαρχή του μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό της έκριναν απαραίτητη την αντικατάσταση των αεροσκαφών F-8 Crusader και SEPECAT Jaguar, καθώς ήταν πλέον εμφανές ότι ήταν πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Το αεροσκάφος πρακτικά ξεκίνησε την καριέρα του το 2004, πετώντας στους ουρανούς του Αφγανιστάν σε ρόλους προστασίας.

Είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g. 

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Οι τρεις βασικές εκδόσεις του μαχητικού Rafale:

  • Rafale C: Μονοθέσια έκδοση για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
  • Rafale B: Διθέσια έκδοση για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
  • Rafale M: Μονοθέσια έκδοση για τη Γαλλική Ναυτική Αεροπορία. Με τη μελλοντική πρόσθεση του συστήματος στόχευσης DAMOCLES και την αναβάθμισή τους σε στάνταρντ F3, τα Rafale θα αποτελέσουν, μέχρι το 2015, το μοναδικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας που θα χρησιμοποιεί το Γαλλικό Ναυτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments