Διεθνή

Moderna εμβόλιο: Ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης

Moderna εμβόλιο: Ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης
Moderna εμβόλιο: Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των σκευασμάτων.

Την καθυστέρηση στην παράδοση για το εμβόλιο της Moderna ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία. Τις προηγούμενες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε σήμερα την έγκριση χρήσης για το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, συνεργαζόμενες εταιρείες στην παρασκευή του εμβολίου εκτός ΗΠΑ αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω διαδικασιών εργαστηριακών δοκιμών τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των παραδόσεων σε ορισμένες αγορές.

“Δεν διατηρούμε απόθεμα ασφαλείας”

Η εν λόγω ανακοίνωση της αμερικάνικης εταιρείας ήρθε σαν επακόλουθο των δηλώσεων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας που ανέφεραν ότι η Moderna ανέβαλε για τον Αύγουστο, την προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου αποστολή δόσεων του εμβολίου τους λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν διατηρούμε απόθεμα ασφαλείας για να επιτρέψουμε την ταχύτερη διανομή εμβολίων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουμε αποθέματα για να μετριάσουμε αυτούς τους τύπους ελλείψεων ή καθυστερήσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Moderna.

Το ζήτημα φαίνεται να έχει πλέον επιλυθεί, αλλά η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες προσαρμογές μέσα στις προσεχείς 2-4 εβδομάδες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Για την περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), ο ΕΜΑ προτείνει να αναγνωριστεί ως παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς). H πάθηση εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση, και συνήθως υποχωρεί εντός μερικών ημερών με την κατάλληλη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, φλεγμονή της καρδιάς έχει καταγραφεί σε περίπου 13 νεαρούς λήπτες ανά εκατομμύριο. Πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα φυλλάδια οδηγιών και των δύο εμβολίων θα πρέπει να ενημερωθούν ώστε να αναφέρουν τη νέα παρενέργεια, συνέστησε η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελσματικά έναντι των στελεχών κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου είναι πρόωρο να συστηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments