Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους – Μπόνους έκπτωσης 3% και τον Αύγουστο

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους – Μπόνους έκπτωσης 3% και τον Αύγουστο
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παράταση στο μπόνους έκπτωση 3% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου και τον Αύγουστο, καθώς μόλις ένα στους δύο φορολογούμενους έχει υποβάλει δήλωση.
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παράταση στο μπόνους έκπτωση 3% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου και τον Αύγουστο, καθώς μόλις ένα στους δύο φορολογούμενους έχει υποβάλει δήλωση.

Παράταση στο μπόνους έκπτωση 3% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου και τον Αύγουστο, καθώς μόλις ένα στους δύο φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες αναφέρει πως παρατείνεται μέχρι 27 Αυγούστου η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών. Έτσι, με την υποβολή της δήλωσης μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία και την πληρωμή του φόρου εφάπαξ θα δίνεται έκπτωση 3% στον λογαριασμό της εφορίας.

Τι ισχύει για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν δήλωση μέχρι την Τετάρτη 28/7

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν μέχρι χθες Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και τα εκκαθαριστικά τους είναι χρεωστικά, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τέλος Ιουλίου.

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 28 Ιουλίου και μέχρι τις 27 Αυγούστου που λήγει κανονικά η προθεσμία οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι οι δόσεις περιορίζονται σε 7, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Μπόνους έκπτωση 3% και τον Αύγουστο

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 28 Ιουλίου και μέχρι τις 27 Αυγούστου που λήγει κανονικά η προθεσμία οι φορολογούμενοι δεν χάνουν την έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου ενώ θα διαπιστώσουν ότι και οι δόσεις περιορίζονται σε 7, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Ποιοι οι τρόποι εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους έχοντες, όσο και για τις περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας η νομοθεσία παρέχει, εναλλακτικές δυνατότητες, εξόφλησης του φόρου, οι οποίες είναι:

  • Η πληρωμή εφάπαξ του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενο εξασφαλίζει μικρή έκπτωση 2%, η οποία και δεν αποτελεί αξιόλογο κίνητρο.
  • Η πληρωμή εφάπαξ με έκπτωση 2%, των δόσεων που απομένουν. Π.χ. Πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου τον Ιούλιο, αλλά μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, οι υπόλοιπες επτά δόσεις μέχρι 31 Αυγούστου, με την έκπτωση 2%.
  • Η πληρωμή του φόρου στις προβλεπόμενες από τον νόμο, δόσεις εξόφλησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων είναι 8 (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2021) για όσους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως και 29 Ιουλίου και 7 δόσεις για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους, μετά την 29η Ιουλίου. Η πρώτη δόση είναι διπλή για Ιούλιο και Αύγουστο και πληρώνεται έως 31 Αυγούστου 2020.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Ενώ οι οκτώ δόσεις της πληρωμής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δεν έχουν επιτόκιο, η πάγια ρύθμιση βαρύνεται με επιτόκιο το οποίο ανέρχεται σε 4,5% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 24 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν δόσεις πληρωμής του φόρου σε περισσότερες από 12 δόσεις, θα βαρύνονται με προσαυξημένο επιτόκιο, περίπου 6%. Και σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα, να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος με πιστωτική κάρτα, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά πακέτα. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ και λαμβάνεται έκπτωση 2% ή ρυθμίζεται η πληρωμή των δόσεων από την τράπεζα, κάθε μήνα που λήγουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments