Κόσμος

Γαλλία γυναικοκτονίες: 102 το 2020 – Σχεδόν το 1/5 των θυμάτων είχε προχωρήσει σε καταγγελία

Γαλλία γυναικοκτονίες: 102 το 2020 – Σχεδόν το 1/5 των θυμάτων είχε προχωρήσει σε καταγγελία
Γαλλία γυναικοκτονίες: Σοκάρουν τα στοιχεία και από τη Γαλλία.
Γαλλία γυναικοκτονίες: Σοκάρουν τα στοιχεία και από τη Γαλλία.

Οι γυναικοκτονίες δεν έχουν συγκλονίσει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία παρόλο που ο αριθμός τους στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα μειώθηκε για το 2020.

Στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα τρεις τέτοιες περιπτώσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Πρόκειται για τη δολοφονία της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο και της 31χρονης στη Δάφνη.

Γαλλία γυναικοκτονίες: Τι λένε τα στοιχεία

Σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες, από τις 102 που έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη χρονιά στη Γαλλία από χτυπήματα του συντρόφου ή πρώην συντρόφου τους, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του για άσκηση βίας, σύμφωνα με τον απολογισμό των «βίαιων θανάτων στο πλαίσιο του ζευγαριού» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Γαλλία γυναικοκτονίες

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, το 35% των γυναικοκτονιών επήλθαν ενώ τα θύματα είχαν ήδη υποστεί βία, φυσική, ψυχολογική ή/και σεξουαλική εκ μέρους του συντρόφου τους. Επίσης το 18% του συνόλου των θυμάτων είχε καταθέσει μήνυση έπειτα από αυτά τα γεγονότα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την επεξεργασία κατά προτεραιότητα των μηνύσεων για ενδοοικογενειακή βία και τον ορισμό ενός αξιωματικού ειδικευμένου στην ενδοοικογενειακή βία σε κάθε αστυνομικό τμήμα και κάθε μονάδα της χωροφυλακής.

Ο αριθμός των θανάτων από ενδοοικογενειακή βία (102 γυναίκες, 23 άνδρες) είναι ο πιο χαμηλός εδώ και 15 χρόνια, έπειτα από ένα «μαύρο» 2019 (146 γυναικοκτονίες). Στο ένα τρίτο των θανάτων –ανεξαρτήτως φύλου– ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου. Μια συντριπτική πλειονότητα (86%) των γεγονότων συνέβησαν στο σπίτι, του θύματος ή του δράστη. Γαλλία γυναικοκτονίες

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός χωρισμού που δεν είχε γίνει δεκτός. Οι δράστες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (82%) Γάλλοι υπήκοοι, ηλικίας 30-49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%), άνεργοι ή συνταξιούχοι (66%).

Οι γυναίκες που απεβίωσαν ήταν στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%). Για τα ηλικιωμένα θύματα (το 16% ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών), η ασθένεια και τα γηρατειά ήταν η κύρια αιτία του περάσματος στην πράξη. Στις μισές και πλέον περιπτώσεις (52%), το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή ψυχοτρόπες ουσίες είχαν καταναλωθεί από τον δράστη ή από το θύμα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments