Ελλάδα

Φωτιά στη Ρόδο: Πυρκαγιά κοντά στην πόλη

Φωτιά στη Ρόδο: Πυρκαγιά κοντά στην πόλη
Φωτιά στη Ρόδο: Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συνδράμουν στην κατάσβεση.

Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Ρόδο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά της 3 το μεσημέρι, κοντά στον παλιό σκουπιδότοπο Ασγούρου και στο σημείο έχει σπεύσει πυροσβεστική δύναμη για τον περιορισμό και την κατάσβεση της.

Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στη Βαρυμπόμπη.

Φωτιά στη Ρόδο: Δύο ελικόπτερα συνδράμουν στην κατάσβεση

Επίσης, έχουν απογειωθεί δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα για να συνδράμουν στην άμεση κατάσβεση της φωτιάς.

Η φωτιά στη Ρόδο δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς για σήμερα η πρόβλεψη πυρκαγιάς είναι της κατηγορίας 5 (ακραίος κίνδυνος) ενώ τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα, όπως η Εύβοια και η Βαρυμπόμπη, απασχολούν ήδη σημαντικές δυνάμεις.

Φωτιά στη Ρόδο

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ήδη από χθες το βράδυ ζητήση, ενεργοποιηση του Έκτακτου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την Κύπρο και τη Σουηδία να είναι οι δύο πρώτες χώρες που έχουν ανταποκριθεί θετικά. Ήδη δύο κυπριακά αεροπλάνα έχουν σπεύσει στη Ρόδο και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Φωτιά στη Ρόδο: Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δασικές περιοχές

Μετά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που ανακοινώθηκε για την Τετάρτη από τον Χάρτη Πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για τα νησιά της περιφερειακής Ρόδου από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Φωτιά στη Ρόδο

Συγκεκριμένα, απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε δασικές περιοχές για αύριο, από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης για τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου (Ρόδο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο) ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το βράδυ της Τριτης, ύστερα και από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Η απόφαση πάρθηκε επειδή τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 5, στο υψηλότερο επίπεδο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι μας

  • Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
  • Μεταφέρουμε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείνουμε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζεύουμε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνουμε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετούμε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος και τους απλώνουμε ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάβουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
  • Μόλις περάσει η πυρκαγιά και μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια από το σπίτι
  • Βγαίνουμε από το σπίτι και σβήνουμε τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγχουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments