Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 04/8: Έξαρση κρουσμάτων στη χώρα

Κρούσματα σήμερα 04/8: Έξαρση κρουσμάτων στη χώρα
Κρούσματα σήμερα 04/8: Οι ειδικοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Τα κρούσματα για σήμερα 04/8 αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα 3.428 συνολικά  κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.168 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 316. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο ανήλθαν συνολικά σε 2.760 με 948 εξ’ αυτών στην Αττική.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται ακόμα τα κρούσματα του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Οι ειδικοί ζητούν επίσπευση των εμβολιασμών και συζητούν ήδη την πιθανότητα έναρξης της τρίτης δόσης των εμβολίων για εκείνους που το έκαναν πρώτοι από το Σεπτέμβριο και μετά. Κρούσματα σήμερα 04/8

Παυλάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται και εμείς πάμε διακοπές

Δυστυχώς μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοϊο, τόνισε σήμερα ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε τον φόβο του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τους 13.000. «Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε ο καθηγητής.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.

“Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής”

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας.  Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε και υπογράμμισε πως το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα δεν αστειεύεται και ότι ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι το lockdown. «Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως την χαλάρωση- ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα, όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού ιδίως, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι».

«Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοιός το καλοκαίρι η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη.

Βατόπουλος για το τέλος του κορωνοϊού: Τα διλήμματα για εμβολιασμένους και μάσκες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε σήμερα πως είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο κορωνοϊός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

«Τον Σεπτεμβρίου θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

«Το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.

Σχετικά με την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους), εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη», είπε.

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Παγώνη: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι με αυτή τη νόσο δεν παίζουμε, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική σημειώνοντας πως είναι όπως η ανεμοβλογιά (το ίδιο μεταδοτική). «Ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο» επεσήμανε. Συνέστησε μάλιστα στους πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και τη δεύτερη να την κάνουν ακόμα και στον τόπο διακοπών τους.

Αναφερόμενη στο ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής η κ. Παγώνη είπε ότι είναι πάνω από 80%. Εκτίμησε ότι αν τρέξουμε μπορούμε να το πετύχουμε περίπου στις 15-20 Σεπτεμβρίου.

Η κα Παγώνη προειδοποίησε ότι αν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, θα περάσουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και δύσκολο χειμώνα και θα πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που έχει περάσει τα πάνδεινα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, δήλωσε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά προστατεύονται από την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Όπως δήλωσε στη χωρά μας υπάρχει ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.

Τα παιδιά και οι μεταλλάξεις -Πόσο ευάλωτα είναι

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments