Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλη μία εφιαλτική νύχτα – Κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες στη μάχη

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλη μία εφιαλτική νύχτα – Κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες στη μάχη
Φωτιά στην Εύβοια: Η 7η μέρα πύρινης κόλασης.

Για 7η συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια. Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Το μέτωπο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτείνεται με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν την άνιση μάχη με τις αναζοπυρώσεις.

Με το τελευταίο φως της ημέρας σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν από το έδαφος τις τεράστιες εστίες φωτιάς. Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το βράδυ στις Καματριάδες όπου οι πύρινες γλώσσες είναι ορατές από μεγάλη απόσταση και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Ωστόσο η φωτιά κινείται αργά λόγω της άπνοιας που επικρατεί στην περιοχή.

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλο ένα δύσκολο βράδυ

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι και η αποψινή νύχτα, καθώς η εκδηλώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, απειλώντας οικισμούς και το τελευταίο κομμάτι παρθένου δάσους της περιοχής. Η «μάχη» των πυροσβεστικών δυνάμεων θα είναι ολονύχτια μέχρι να επανέλθουν τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα δύο πιο επικίνδυνα ενεργά μέτωπα είναι σε Γαλατσώνα και Καστρί, ενώ μια απότομη αλλαγή της έντασης των ανέμων μπορεί να απειλείσει και την Ιστιαία, μια πόλη 25.000 κατοίκων.

Φωτιά στην Εύβοια

Συνολικά επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο.

Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους. «Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν». Φωτιά στην Εύβοια

Οι κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά όσο μπορούν, καθώς φαίνονται αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι φωτιά κατακαίει την Εύβοια για έβδομη μέρα και όπως όλα δείχνουν η πυρκαγιά θα είναι εκεί και το ξημέρωμα, με τους κατοίκους να είναι εξοργισμένοι και απογοητευμένοι από την εγκατάλειψη της πολιτείας.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments