Οικονομία

Κομισιόν: Εκταμιεύθηκαν προχρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Κομισιόν: Εκταμιεύθηκαν προχρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Κομισιόν: Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν έκανε γνωστό πως σήμερα εκταμίευσε προχρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν έκανε γνωστό πως σήμερα εκταμίευσε προχρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αφορά περίπου το 13% των δανείων και επιχορηγήσεων που διατίθενται στη χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έλαβαν προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αυτή η προχρηματοδότηση θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εφαρμογής των βασικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ελλάδας. Η Επιτροπή θα εγκρίνει τις επόμενες πληρωμές με βάση την πραγματοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Η χώρα μας αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021 η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Κομισιόν

Τι δικαιούται να λάβει η Ελλάδα

Η Ελλάδα δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments