Διεθνή

Αφγανιστάν: Στο Τατζικιστάν διέφυγε ο πρόεδρος

Αφγανιστάν: Στο Τατζικιστάν διέφυγε ο πρόεδρος
Αφγανιστάν: Η αποχώρηση του Αφγανού προέδρου από την εξουσία ήταν βασικός όρος των Ταλιμπάν για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι έχει ήδη φύγει από τη χώρα, ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής πηγή από την Καμπούλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο πρόεδρος Γάνι έφυγε με κατεύθυνση προς το γειτονικό Τατζικιστάν.

Η αποχώρηση του Αφγανού προέδρου από την εξουσία ήταν βασικός όρος των Ταλιμπάν για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς εκπρόσωποι των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης ετοιμάζονται για συνομιλίες στην Ντόχα για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση πάντως, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τους Ταλιμπάν, ουσιαστικά παραδίδοντας τη χώρα στα χέρια των ισλαμιστών σε περίπου δέκα ημέρες.

Αφγανιστάν: Αναμένεται ειρηνική μετάβαση

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση. Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

Αφγανιστάν

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη». «Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Εκκενώνονται πρεσβείες

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερο Σινούκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας. Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο. Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε. «Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους». Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Στην ίδια κατεύθυνση, ασφαλούς δηλαδή απομάκρυνσης των διπλωματών τους και εκκένωσης των πρεσβειών τους κινούνται τόσο η Βρετανία, όσο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments