Διεθνή

Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ

Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ
Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Τελεσίγραφο απέστειλαν σήμερα προς τις ΗΠΑ για την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή.

Νέο τελεσίγραφο απέστειλαν από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ. Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμα του ανέφερε πως παραμένει συνεπής στην απόφαση του για αποχώρηση των στρατευμάτων από την χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους» από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες «δεσμεύτηκαν να μην τους επιτεθούν» μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ.

Γενική αμνηστία στις αμερικανικές δυνάμεις

Ο Suhail Shaheen, σε συνέντευξή του στην Sky News την Τρίτη, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είχαν ήδη ανακοινώσει μια «γενική αμνηστία» στους ανθρώπους στο Αφγανιστάν και ότι δεν θα επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν απομείνει στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 6.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην εκκένωση αμάχων και προσφύγων από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απροσδόκητη πτώση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν το Σαββατοκύριακο.

“Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε”

Σε ερώτηση για το πόση διορία δίνουν οι Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους, ο κ. Shaheen απάντησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Shaheen.

Απόγνωση και προσπάθεια διαφυγής με κάθε τρόπο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες στο Αφγανιστάν που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα τους με κάθε τρόπο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε όλο το κράτος, ακόμα και στην πρωτεύουσα της Καμπούλ. Αρκετοί κρεμάστηκαν από τα αεροπλάνα και κατά την απογείωση έπεσαν στο κενό, ενώ σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με συνωστισμό, πυροβολισμούς και τουλάχιστον 5 νεκρούς.

Στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται σήμερα το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας. Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ταλιμπάν Αφγανιστάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments