Διεθνή

Μπάιντεν Αφγανιστάν: Δεν μετανιώνω για την απόφαση μου

Μπάιντεν Αφγανιστάν: Δεν μετανιώνω για την απόφαση μου
Μπάιντεν Αφγανιστάν: Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό.

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό έκανε ο Τζο Μπάιντεν σχετικά με το Αφγανιστάν. Ήδη το ΝΑΤΟ πρόκειται αύριο να διεξάγει έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών του. Ακόμη, ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Μπαραντάρ, προαλείφεται για νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας το διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έναν απολογισμό του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν και των απωλειών που είχαν οι ΗΠΑ σε ανθρώπους και χρήμα – τρισεκατομμύρια, όπως είπε – τόνισε ότι εάν παρέμεναν οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα, ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, αφού «από την 1η Μαΐου δεν υπήρχε πλέον συμφωνία εκεχειρίας». «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε ένα έθνος» αλλά «αντίθετα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μία τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος». Μπάιντεν Αφγανιστάν

“η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε”

Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όπως παραδέχτηκε, «η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε» καθώς «η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν μείωσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα από περίπου 15.500 σε 2.500.

Η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου ενώ οι οι Ταλιμπάν «ήταν στο ισχυρότερο σημείο από στρατιωτικής άποψης από το 2001». «Η επιλογή που έπρεπε να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτήν τη συμφωνία, είτε να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».

«Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments