Διεθνή

Γενς Στόλτενμπεργκ: Οι Ταλιμπάν να σεβαστούν όσους θέλουν να φύγουν

Γενς Στόλτενμπεργκ: Οι Ταλιμπάν να σεβαστούν όσους θέλουν να φύγουν
Γενς Στόλτενμπεργκ: Στην συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ασφαλής αποχώρηση.

Στην συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ασφαλής αποχώρηση των στρατευμάτων. Νωρίτερα οι Ταλιμπάν έστειλαν τελεσίγραφο στην Αμερική για αποχώρηση των στρατευμάτων μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι  “το ΝΑΤΟ εστιάζει στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης του προσωπικού των συμμάχων, των εταίρων και των Αφγανών που παρείχαν βοήθεια”, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν”

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ». «Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ», προσέθεσε κάνοντας αναφορά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία «για το ρόλο τους στη διασφάλιση του αεροδρομίου». Συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες στο αεροδρόμιο, σταδιακά, ξεκινούν εκ νέου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν. Το αεροδρόμιο, όπως οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν», επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι είναι έτοιμες να δεχτούν Αφγανούς που εργάστηκαν γι’ αυτούς αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια, για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από το Αφγανιστάν.

Διορία Ταλιμπάν στις ΗΠΑ

Σε ερώτηση για το πόση διορία δίνουν οι Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους, ο κ. Shaheen απάντησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Shaheen.

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της ‘Ανγκελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως «τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του» το 1949.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments