Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Στο πορτοκαλί όλη η Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Στο πορτοκαλί όλη η Ελλάδα
Χάρτες ECDC: Οι ανανεωμένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων δείχνουν αύξηση της θετικότητας στην Ελλάδα.

Οι χάρτες του ECDC δείχνουν δίνουν την εικόνα ότι ο κορωνοϊός επιμένει, ενώ τα σημάδια της μετάλλαξης Δέλτα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Στην Ελλάδα φαίνεται η θετικότητα του κορωνοϊού να ανεβαίνει, καθώς η χώρα από “πράσινη” (κάτω από 1%) έχει γίνει “κίτρινη” (1%-3,9%).

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος το «κόκκινο» στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου.

Στο πορτοκαλί η Ελλάδα στα κρούσματα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι πλέον εντελώς «κόκκινη», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Επίσης, όλη η Γερμανία είναι πλέον σε πορτοκαλί χρώμα, εκτός από το Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία που είναι με κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC, στην Ελλάδα οι περιοχές με «βαθύ κόκκινο» είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Στο κίτρινο η Ελλάδα από άποψη θετικότητας

Ο χάρτης του ECDC ενημερώνεται εβδομαδιαίως. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θεσπίζει έναν χρωματικό κώδικα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους, τον αριθμό των τεστ, αλλά και το ποσοστό θετικότητας ανά χώρα.

Παράλληλα, στο «κίτρινο» εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας (απο 1% ως 3,9%).

Χάρτες ECDC: Ο τριπλός δείκτης

Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».

Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments