Διεθνή

Αφγανιστάν: Συγκλονιστική προτροπή της πρώην αρχηγού της εθνικής ποδοσφαίρου σε παίκτριες

Αφγανιστάν: Συγκλονιστική προτροπή της πρώην αρχηγού της εθνικής ποδοσφαίρου σε παίκτριες
Αφγανιστάν: Αφγανιστάν: «Κάψτε τις φανέλες σας και διαγράψτε φωτογραφίες σας από το διαδίκτυο».

Μέσα σε λίγες μέρες άλλαξαν αρκετά και πάλι για το Αφγανιστάν καθώς μπήκε σε μια  νέα περίοδο «σκοταδισμού» εφόσον πήραν στα χέρια τους την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Μετά την προτροπή των γεγονότων η θέση των γυναικών άλλαξε από την μια μέρα στην άλλη και οι θέση τους στη νέα… κοινωνία δεν θα είναι πλέον η ίδια, κατ’ επέκταση καλούνται να “εξαφανίσουν” κάθε στοιχείο τους από τα social media.

Συγκεκριμένα διάσημες αθλήτριες καλούνται να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ίχνος παρουσίας τους και να κάψουν οτιδήποτε προδίδει την αθλητική τους ταυτότητα.

Μιλώντας απο την Κοπεγχάγη στο «Reuters» η Καλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν και ακτιβίστρια, καλεί τις παίκτριες να προβούν σε ενέργειες για την άμεση διαγραφή κάθε στοιχείου της αθλητικής τους δραστηριότητας.

Το κάλεσμα της Καλίντα Ποπάλ

«Σήμερα τις καλώ να “σβήσουν” τα ονόματά τους, να διαγράψουν τα προφίλ, τις φωτογραφίες τους και ότι άλλο υπάρχει αναρτημένο στο διαδύκτιο για την ασφάλειά τους. Ακόμα τις καλώ να κάψουν τις φανέλες της Εθνικής με τα όνοματά τους.

Είναι οδυνηρό για εμένα. Για μία ακτιβίστρια όπως εγώ που όρθωσε το ανάστημά της και έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να καταφέρει να κερδίσει την ταυτότητά της ως γυναίκα και παίκτρια της Εθνικής Ομάδας. Για το εθνόσημο και το δικαίωμα να εκπροσωπούμε τη χώρα μας».

H Ποπάλ ανέφερε πως στο παρελθόν οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει, βιάσει και λιθοβολήσει γυναίκες και οι παίκτριες βρίσκονται υπό το καθεστώς τρόμου.

«Είναι φοβισμένες και ανήσυχες, όχι μόνο οι παίκτριες αλλά και οι ακτιβίστριες. Δεν έχουν που να απευθυνθούν, που να ζητήσουν προστασία και βοήθεια. Φοβούνται πως ανά πάσα στιγμή θα χτυπήσει η πόρτα».

Εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε:

«Εκφράζουμε την ανησυχία και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Αγφανιστάν και θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε την κατάσταση στη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Με τη σειρά της και η Ομοσπονδία Ποδηλασίας του Αφγανιστάν ζήτησε απο τις αθλήτριές της να ακολουθήσουν τη συμβουλή της Ποπάλ.

«Πρός το παρόν είναι ασφαλείς, όμως μέσα σε ένα με δύο μήνες αυτό θα αλλάξει. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη ζωή τους. Δεν θα έχουν πλέον την ελευθερία να κάνουν ποδήλατο».

Μέλη της ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν που αποτελείται απο κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών, κατάφεραν να διαφύγουν στο Κατάρ σύμφωνα με δήλωση του ιδρυτή της ομάδας, Ρόγια Μαχμπούμπ.

«Οι Ταλιμπάν δήλωσαν πως θα επιτρέψουν στα νεαρά κορίτσια να μορφωθούν στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος της Σαρίας. Θα πρέπει να περιμένουμε για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments