Διεθνή

Περσικοί Πόλεμοι: Ανακαλύφθηκε αρχαίο ανάγλυφο στην Τουρκία

Περσικοί Πόλεμοι: Ανακαλύφθηκε αρχαίο ανάγλυφο στην Τουρκία
Περσικοί Πόλεμοι: Την ίδια ώρα μία άλλη ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει πως βρήκε ίχνη του Δούρειου Ίππου.

Οι Περσικοί Πόλεμοι ζωντανεύουν ξανά. Αρχαιολόγοι στη βορειοδυτική Τουρκία ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες ανάγλυφο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Kaan Iren, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στη σημερινή πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου), οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων. Την ίδια ώρα μία άλλη ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει πως βρήκε ίχνη του Δούρειου Ίππου.

Περσικοί Πόλεμοι: Μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο

«Είναι μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σκηνή από τους ελληνοπερσικούς πολέμους», δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Πρακτορείο Ανατολή που μετέδωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για λόγους προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των πολέμων. Ο Iren, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων από τις 22 Ιουνίου, είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ. Περσικοί Πόλεμοι

Περσικοί Πόλεμοι: Τείχος μήκους 40μ. αποκάλυψε η ανασκαφή

«Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινο τούβλο, το οποίο εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μ.», ανέφερε ο Iren, μέλος επίσης του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τοίχος αυτός, πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Επίσης, σημείωσε, ότι η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές στην τοιχοποιία εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.

Περσικοί Πόλεμοι

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν ίχνη του Δούρειου Ίππου

Αμερικανοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ίχνη του Δούρειου Ιππου, σε σημείο μέσα στα τείχη της Τροίας, η οποία ανασκάπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια. Οι έρευνες, όπως αναφέρει το Greek Reporter, έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες και δοκάρια από ξύλου ελάτου.

Όταν οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν μαζί, σχημάτιζαν μια περίεργη δομή, για την οποία υποπτεύονται ότι ανήκει στο μυθικό ξύλινο άλογο. Οι δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που ηγούνται της ανασκαφής, η Κριστίν Μόρις και ο Κρις Γουίλσον, δηλώνουν ότι είναι αρκετά βέβαιοι ότι τα ευρήματα σχετίζονται με το ξύλινο άλογο των Ελλήνων. Η μέτρηση με τη μέθοδο του άνθρακα στα ξύλα και σε άλλα ευρήματα δείχνει ότι χρονολογούνται στον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ (από το 1200, το νωρίτερο, ως το 1000 π.Χ το αργότερο).

Αυτό συμπίπτει με τις χρονολογίες που δίνουν αρχαίοι για τον Τρωικό Πόλεμο. Η Ιλιάδα δεν λέει τίποτα για τον Δούρειο Ιππο (τα γεγονότα του έπους τελειώνουν πριν από την άλωση της Τροίας), το ευφυές στρατήγημα που έδωσε τέλος σε μια δεκαετή πολιορκία. Πηγή μας για την άλωση της Τροίας είναι κυρίως η Αινειάδα του Βιργίλιου, η οποία γράφτηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. Οι αρχαιολόγοι πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι η δομή ταιριάζει με την περιγραφή του Βιργιλίου και άλλων Ρωμαίων. Επιπλέον έχουν κάνει και μια άλλη ανακάλυψη που ενισχύει τις υποψίες τους. Πρόκειται για μια χάλκινη επιγραφή που αναφέρει: «Για την επιστροφή τους στην πατρίδα, οι Ελληνες το αφιερώνουν αυτό στην Αθηνά». Για αυτήν την επιγραφή ομιλεί ο Κόιντος Σμυρναίος στο έργο του «Μεθομηρικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments