Video

Θεσσαλονίκη: Γέμισε μέδουσες σαν «αυγά μάτια» ο Θερμαϊκός

Θεσσαλονίκη: Γέμισε μέδουσες σαν «αυγά μάτια» ο Θερμαϊκός
Θεσσαλονίκη: Το θέαμα απαθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό.

Ένα ιδιαίτερα θέαμα στη Θεσσαλονίκη πολίτες που περνούν από τον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου, καθώς τα νερά έχουν «πλημμυρίσει» με μέδουσες που μοιάζουν με τηγανιτά αυγά. Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, το «Cotylorhiza tuberculata». Το θέαμα είναι εκπληκτικό και οι περαστικοί δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαθανατίσουν και να αναρτήσουν τις σχετικές φωτογραφίες στα social media.

Θεσσαλονίκη: Τι αναφέρει καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ

«Για τις μέδουσες αυτή είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και είναι λογικό να έχουν παρασυρθεί», εξηγεί στο GRTimes.gr, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου. Παράλληλα, σημειώνει ότι το είδος αυτό εμφανίζεται στα νερά της χώρας μας εδώ και περίπου 50 χρόνια.

«Σιγά – σιγά θα έρθουν και οι μεγάλες μπλε μέδουσες «Rhizostoma», καθώς τώρα είναι η εποχή τους και δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο», αναφέρει. Διευκρινίζεται πως οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν είναι απειλητικές για τους ανθρώπους και η εμφάνιση τους δεν εγείρει ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι, όσοι δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την “ανεβάσουν” στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Τι ξέρουμε για το εν λόγω είδος

Οι κολυμβητές στην Αδριατική θάλασσα, στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο έχουν μείνει πολλές φορές έκπληκτοι αντικρίζοντας τη μέδουσα που βλέπετε. Και ο λόγος βέβαια είναι προφανής. Το σχήμα της αλλά και το χρώμα της θυμίζει τηγανητό αυγό, σε μεγάλο μέγεθος. Η εν λόγω μέδουσα ανήκει στο είδος Cotylorhiza tuberculata και διακρίνεται για τα εντυπωσιακά πλοκάμια της που παραλλάσσουν τα χρώματα του μοβ και του μπλε και μάλιστα δεν είναι καθόλου επίπονο το άγγιγμά τους για τους ανθρώπους. Θεσσαλονίκη

Γνωστή και με την κοινή ονομασία «μεσογειακή μέδουσα», δεν είναι παράξενο να τη συναντήσετε σε διάφορες θάλασσες της χώρας μας και μάλιστα σε μεγάλους πληθυσμούς. Το μέγεθός της ξεπερνά τα 30 εκατοστά και τρέφεται με πλαγκτόν και μικρά θαλάσσια είδη. Από τα πιο όμορφα και πολυφωτογραφημένα είδη των θαλασσών εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments