Ελλάδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο
Τρίτη δόση εμβολίου: Στην ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών ανακοίνωσε την έναρξη της αναμνηστικής δόσης.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη μετάδοση των νέων παραλλαγών του ιού.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας το απόγευμα της Δευτέρας, η κα. Θεοδωρίδου, τόνισε πως η αναμνηστική δόση στοχεύει στα άτομα που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν επαρκή ανοσολογική ανταπόκριση έναντι του κορωνοϊού. «Άλλος στόχος είναι η επανενεργοποίηση της ανταπόκρισης ώστε να ενεργοποιηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωσε με την πάροδο του χρόνου» σχολίασε η κα. Θεοδωρίδου. Λινού

Με mRNA εμβόλια η αναμνηστική δόση

Σε πρόσφατη συνεδρίαση για το θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις βασικού εμβολιασμού, ενώ ο ίδιος τύπος σκευάσματος θα χορηγηθεί και για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσο για το Johnson & Johnson, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως αυτό έχει χορηγηθεί σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, επομένως όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Πλήρως εμβολιασμένο το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.160.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να γίνουν 32.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5. 900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 5. 615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20.000 σε καθημερινή βάση , ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 96.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 6.138 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.050 πολίτες. Επίσης περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτό αποδίδεται στη μείωση των εμβολιασμών τον τελευταίο μήνα λόγω διακοπών και απηύθυνε έκκληση με την επιστροφή να συνεχιστεί η τήρησή των μέτρων ατομικής προστασίας και να επισπεύσουν το ραντεβού με τον εμβολιασμό όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού, ανέφερε από την πλευρά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments