Πολιτική

Ανασχηματισμός: Ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο – Σαρωτικές αλλαγές

Ανασχηματισμός: Ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο – Σαρωτικές αλλαγές
Ανασχηματισμός: Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου ανασχηματισμού βρίσκονται όλοι στην κυβέρνηση. Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Κορυφώνεται η αγωνία αναφορικά με την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί επίσημα ο νέος ανασχηματισμός που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπουργοί αλλά και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκονται, ούτως ή άλλως, εν αναμονή αλλαγών από την ημέρα που ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές και ουσιαστικά προανήγγειλε τον ανασχηματισμό με τη φράση «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει σε συνομιλητές του ότι έχει αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και σκοπεύει να τις διορθώσει, χωρίς να λάβει υπόψη του ισορροπίες που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα τα οποία θα επιλέξει να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ή θα κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν ή να βρεθούν σε άλλα πόστα.

Ακολούθησαν δύο σχετικές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που άφηναν ορθάνοιχτο το παράθυρο αλλαγών, με το ερώτημα να είναι πλέον πότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο σχήμα, τι εύρος θα έχουν και τι κατεύθυνση.

Ανασχηματισμός: Πολύ πιθανόν, αύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ειδικοί και μη, θεωρούν εξαιρετικά πιθανό έναν ριζικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προτού ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ.

Η σιγή ασυρμάτου που υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου επιτείνει την αγωνία, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και οι ελάχιστοι που γνωρίζουν δεν μιλούν.

Κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση. Ανασχηματισμός

Η ημέρα κλειδί για την οριστικοποίηση των αποφάσεων και τις ανακοινώσεις είναι η Δευτέρα, οπότε και επιστρέφει στο γραφείο του ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ.

Ανασχηματισμός: Κι αυτό για δύο λόγους:

Αν ο ανασχηματισμός γίνει την επόμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα επισκιάσει επικοινωνιακά τα μηνύματα από την ομιλία του στη ΔΕΘ καθώς θα υπάρχει ακόμα ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού και δεν θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι δυσαρέσκειες που πάντα συνεπάγεται.

Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κατάλληλος χρόνος είναι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο ώστε το νέο υπουργικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να έχει προλάβει να αποκτήσει γνώση των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Ανασχηματισμός

Έτσι, περνάμε και στον δεύτερο λόγο.

Αυτή τη βδομάδα το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα βαρύ και η μόνη κενή ημέρα είναι η Δευτέρα, ενώ η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα μετά την ορκωμοσία των νέων μελών.

Την ίδια μέρα ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά έναν γύρο υπηρεσιακών ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος, τα οποία μάλλον δεν θα του επιτρέψουν να ανακοινώσει τις αλλαγές και να γίνει άμεσα η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται πάλι στο αεροπλάνο για τη Μασσαλία για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με θέμα τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Ανασχηματισμός

Μετακινήσεις και αποπομπές

Όσον αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές, γνώση έχουν ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που μετριούνται σε λιγότερα δάκτυλα του ενός χεριού. Για αυτό και υπάρχει έλλειψη ονοματολογίας, πέραν, όσων είχαν συζητηθεί σε προγενέστερο χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ουδείς είναι σίγουρος ότι περιλαμβάνονται στη λίστα που πήρε μαζί του στο Κονέκτικατ ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές δίνουν ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά των αλλαγών. Μιλούν για έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων, όπως για την διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Επίσης αναμένεται αξιοποίηση μελών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μισό της θητείας της, το νέο σχήμα θα είναι αυτό με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments