Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
O Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει ενεργά στην πολιτική από το 2004 και σήμερα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης (4 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας. Στο παρελθόν έχει διατελέσει:

  • Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2015) και
  • Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2015).

Τα χρόνια πριν από την πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Όταν ήταν έξι μηνών ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα. Ένα χρόνο αργότερα δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και αμέσως αναχώρησαν για το Παρίσι όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με διάκριση (suma cum laude, απονέμεται στο κορυφαίο 5% των φοιτητών), ενώ βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Έχει εργαστεί στις αγγλικές Chase Investment (περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος 1992) και McKinsey (πρακτική Απρίλιος – Μάϊος 1993, consultant 1995-1997) και σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Alpha, Εθνική) (πρόγραμμα 6μηνου voucher 1994). Ήταν ιδρυτής και CEO της NBG Venture Capital (1999-2003). Το 2003 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον συμπεριέλαβε στους «100 πλέον υποσχόμενους ηγέτες του αύριο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πολιτική σταδιοδρομία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει ενεργά στην πολιτική από το 2004, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Β’ Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής όντας πρώτος σε ψήφους. Στη συνέχεια εξελέγη και πάλι βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2009 και το 2012.

  • Στις εκλογές του 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ.
  • Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ.
  • Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη ξανά βουλευτής.
  • Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.
  • Από τις 10 Ιανουαρίου 2016 είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ως υπουργός ο Μητσοτάκης επέβλεψε την απομάκρυνση εκατοντάδων σχολικών φυλάκων και καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ υπήγαγε υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας και διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας. Σε έκθεση του ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2014 διατυπώνονταν επικρίσεις για τον περιορισμό των απομακρύνσεων από το δημόσιο τομέα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων και για τη μη χρήση κριτηρίων σχετικών με την απόδοση των εργαζομένων.

  • Μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ορίστηκε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2016, κερδίζοντας τον β` γύρο των εκλογών.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε άνοιγμα σε πρόσωπα που δεν τον στήριξαν, ενώ όρισε τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκηως αντιπροέδρους. Στην πρώτη του ομιλία στην Κ.Ο. της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα θα ασκούσε σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 η Νέα Δημοκρατία νίκησε με 39,85% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας μία μέρα αργότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Οικογένεια και προσωπική ζωή

Ο πατέρας του ήταν ο τέως πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μητέρα του ήταν η Μαρίκα Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά οικογένεια πολιτικών με συγγενικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Το 1997 παντρεύτηκε την πολωνικής καταγωγής Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 412