Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/09: Γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 01/09: Γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 01/09: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 01/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη τα συνολικά  κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 3.628 , εκ των οποίων 901 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 373 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 90 κρούσματα, τα Χανιά 48 και το Ρέθυμνο 28.

Σήμερα λήγει η προθεσμία που είχαν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να καταθέσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και ήδη έχουν ενημερωθεί για αναστολή εργασίας. Το μέτρο αυτό επιλέχθηκε από την Επιτροπή των Ειδικών προκειμένου να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί. Κρούσματα σήμερα 01/09

Τα τέσσερα μέρη του σχεδίου ετοιμότητας του ΕΣΥ

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι αφενός να μην υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών. Για τον λόγο αυτό τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας.

  • Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των αδειών των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
  • Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.
  • Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
svg%3E

Παγώνη: Δεν θέλουμε διχασμό -Να υπάρξει καθολικότητα εμβολιασμού

Με το μέτρο της αναστολής εργασίας, περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς διαθέτουν λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, τόνισε η κα Παγώνη και πρόσθεσε ότι με τα στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή, τα οποία δεν είναι όμως τελικά, το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά είναι 94,75% και των νοσηλευτών και υπόλοιπων εργαζομένων περίπου στο 90%.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν πρώτα από όλα για τη δική τους υγεία αλλά και των ασθενών τους, σημειώνοντας πως δεν είναι αρνητές, αλλά φοβισμένοι και σε αυτή την περίπτωση «πρέπει με πειθώ, διάλογο και ήπια αντιμετώπιση να τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν». Υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και των ασθενών τους.

Δεν θέλουμε τον διχασμό, γι’ αυτό και ζητάμε να υπάρξει καθολικότητα εμβολιασμού, είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς

«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Καπραβέλος: H νόσος αυτή τη φορά προχωράει πιο γρήγορα

«Δεν μας βρίσκετε σε καλό δρόμο. Πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε για τους μήνες», ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος στο OPEN.

Στη συνέχεια εξήγησε πως το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή «έχει σχεδόν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, γεμάτες πάνω από το 95%. Εχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει».

«Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία»

«Είμαστε στην αρχή και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Και χρόνια, δεν έχω δει πνευμονίες, κατακαλόκαιρο και ξέρετε αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πιο γρήγορα», εξήγησε ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε, «παρότι έχουμε 40-50 ασθενείς που νοσηλεύουμε, οι 20 από αυτούς είναι στην Εντατική Μονάδα, δηλαδή είναι πολύ βαριά περιστατικά. Αν σκεφτούμε πως επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε αυτό το ποσοστό, δεν είναι καλά τα νέα».

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα. Ας πάψει το θέμα των μέτρων και του εμβολιασμού να είναι θέμα φιλοσοφικό, κοινωνικό, θρησκευτικό. Εχουμε έναν κοινό εχθρό, τον ιό».

Μάλιστα, παρότρυνε τον καθένα να πείσει κάποιον που ξέρει ότι δεν κάνει το εμβόλιο γιατί φοβάται. «Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, να πάρουν και η Πολιτεία και οι πολίτες μέτρα προστασίας», συμπλήρωσε.

Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα

Μιλώντας στο Open η Ματίνα Παγώνη σημείωσε χαρακτηριστικά, «Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη.

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα.

Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments