Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 03/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 03/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 03/09: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 03/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.840 , εκ των οποίων 679 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 293 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει»90 κρούσματα, τα Χανιά 39 και το Ρέθυμνο 42.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.  Κρούσματα σήμερα 03/09

Γώγος για μετάλλαξη «Μu»: Μπορεί να πάρει τη θέση της «Δ»

Όπως είπε ο κύριος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής. Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Παγώνη: Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA», τόνισε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», είπε μάλιστα. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», υπογράμμισε.

«Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», σημείωσε. «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται.», σχολίασε και σημείωσε ότι «μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα».

«Τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε μικρά παιδιά. Οι ΗΠΑ έχουν αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά 5,6,7 ετών 50%. «Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας μιλάμε για τον εμβολιασμό. Και τα παιδιά του δημοτικού να κάνουν το εμβόλιο. Να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς.», τόνισε. «Έχουμε μελέτες από το εξωτερικό για τον εμβολιασμό στα μικρά παιδιά. Είναι ασφαλή» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται στο “κόκκινο”

Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κοροναϊού απεικονίζουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:

  • Νοτίου Αιγαίου
  • Κρήτης
  • Ιονίων Νήσων
  • Δυτικής Ελλάδας
  • Δυτικής Μακεδονίας

Η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.

Τεστ

Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται. Δηλαδή, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο πάνω από 5.000 τεστ κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους ημερησίως.

Θετικότητα

Ως προς τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κίτρινο», με τη Δυτική Ελλάδα να είναι στο πορτοκαλί, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.

Βασιλακόπουλος: Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Βασιλακόπουλος αρχικά ανέφερε πως «αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του», εκφράζοντας πως εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας.

Και προσέθεσε πως «αν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσω κορωνοϊό είναι πολύ πολύ μικρότερη. Αν κολλήσω, θα νοσήσω πολύ πιο ελαφριά, θα έχω τον ιό μέσα μου σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση και για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Αρα και η πιθανότητα να το μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη», δίνοντας ένα παράδειγμα με το κράνος στους οδηγούς μηχανής.

Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ αν κολλήσει κορωνοϊό; Ερωτηθείς για το 8% των εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα, όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και επειδή δεν έχω καλή ανοσολογική απάντηση, μπορεί να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνω».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, ότι σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους, κάνοντας την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς «σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους. Αν εμβολιαζόμασταν όλοι ο ιός, δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικα φορτία και δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν πολύ μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».

Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς

«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments