Διεθνή

Λευκορωσία: Στη φυλακή η ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα

Λευκορωσία: Στη φυλακή η ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα
Λευκορωσία: Η Μαρία Κολεσνίκοβα ήταν από τους βασικούς οργανωτές των μεγάλων διαδηλώσεων που οργανώθηκαν τον περασμένο χρόνο ενάντια στο καθεστώς Λουκασένκο.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα, από τους πρωτεργάτες των μαζικών περσινών διαδηλώσεων στην Λευκορωσία, εναντίον του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 11 ετών, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το ίδιο ανακοίνωσε η Λευκορωσική αντιπολίτευση.

Εναντίον της Κολεσνίκοβα και ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μαξίμ Ζνακ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξτρεμισμό και για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολεσνίκοβα τις χαρακτήρισε «παράλογες». Ο Ζνακ καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη είδηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των γειτονικών χωρών, ενώ φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με την υπόθεση έχουν κατακλύσει τα social media. Λευκορωσία

Λευκορωσία: Λίγα λόγια για την Μαρία Κολεσνίκοβα

Η Μαρία Αλιαξάντραουνα Κολεσνίκοβα (λευκορωσικά: Марыя Аляксандраўна Калеснікава, ρωσικά: Мария Александровна Колесникова, Μαρία Αλεξάντροβνα Κολεσνίκοβα, καθιερωμένη στα ελληνικά ως Μαρία Κολεσνίκοβα, 24 Απριλίου 1982, Μινσκ, Λευκορωσική ΣΣΔ, ΕΣΣΔ) είναι Λευκορωσίδα μουσικός και πολιτική ακτιβίστρια. Ηγέτης της ομάδας του Βίκτορ Μπαμπάρικο, είναι επίσης μέλος της προεδρίας του Συμβουλίου Συντονισμού που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στη Λευκορωσία το 2020 που αντιτίθενται στη διακυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε την Κολεσνίκοβα ως κρατούμενη συνείδησης. Της απονεμήθηκε το Διεθνούς Βραβείο Θάρρους Γυναικών το 2021.

Λευκορωσία: Πολιτική καριέρα

Τον Μάιο του 2020, η Κολεσνίκοβα έγινε η διευθύντρια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Βίκτορ Μπαμπάρικο στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας το 2020. Ο Μπαμπάρικο συνελήφθη τον Ιούνιο και του απαγορεύτηκε να κατέβει στις προεδρικές εκλογές. Στα μέσα Ιουλίου 2020, η Κολεσνίκοβα και η Βερόνικα Τσεπκάλο συμμετείχαν στην εκστρατεία της Σβιατλάντα Τσιχανόφσκαγια. Η Κολεσνίκοβα συμμετείχε ενεργά σε πολλές συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία και ενθάρρυνε πολίτες της Λευκορωσίας – εργάτες, αξιωματούχοι, διπλωμάτες, αστυνομικούς, υπαλλήλους των μέσων ενημέρωσης κ.λπ. – να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Στις 19 Αυγούστου 2020, η Κολεσνίκοβα προσχώρησε στην 7μελή προεδρία του Συμβουλίου Συντονισμού. 

Στις 20 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Κονυούκ, Γενικός Εισαγγελέας της Λευκορωσίας, κίνησε ποινική δίωξη κατά των μελών του Συμβουλίου Συντονισμού βάσει του άρθρου 361 του Λευκορωσικού Ποινικού Κώδικα, με αιτιολογία την απόπειρα κατάσχεσης της κρατικής εξουσίας και τη ζημία της εθνικής ασφάλειας. Λευκορωσία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, η Κολεσνίκοβα ανακοίνωσε τη σύσταση ενός νέου πολιτικού κόμματος, του Ραζάμ, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το Συμβούλιο Συντονισμού.

Λευκορωσία: Φυλάκιση

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, η Κολεσνίκοβα απήχθη από «μασκοφόρους» στο Μινσκ. Η οικογένειά της υπέβαλε αναφορά αγνοουμένου. Λευκορωσία

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, η Κολεσνίκοβα συνελήφθη στη συνοριακή διάβαση της Αλεξάντροβκας με την Ουκρανία. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το τι συνέβη στα σύνορα. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρατικών Συνόρων ισχυρίστηκε ότι η Κολεσνίκοβα προσπαθούσε να περάσει στην Ουκρανία στις 4 το πρωί με τη βοήθεια των δύο συνεργατών της, του Αντον Ροντενκόφ και του Ιβάν Κράβτσοφ. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κρατήθηκε μετά το σκίσιμο του διαβατηρίου της, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να την αναγκάσουν να περάσει τα σύνορα.

Την επόμενη μέρα, ο πατέρας της Κολεσνίκοβα, Αλιαξάντρ Καλέσνικαου, δήλωσε ότι είχε φυλακιστεί σε κέντρο κράτησης στο Μινσκ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Κολεσνίκοβα μεταφέρθηκε από το Μινσκ σε προσωρινή εγκατάσταση κράτησης στη Ζόντζινα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Κολεσνίκοβα για «ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας» χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη. Λευκορωσία

Στις 10 Οκτωβρίου 2020, ο πληρεξούσιος της Κολεσνίκοβα Αλέξανδρος Πυλτσένκο ανακοίνωσε ότι ο Λουκασένκο ζήτησε συνάντηση μαζί της για να συζητήσει αλλαγές στο Σύνταγμα, το οποίο αρνήθηκε σε έκφραση αλληλεγγύης με άλλους φυλακισμένους αντιφρονούντες.

Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το γραφείο τύπου της εκστρατείας του Μπαμπάρικο ανακοίνωσε ότι οι ανακριτές είχαν παρατείνει την κράτηση της Κολεσνίκοβα έως τις 8 Ιανουαρίου 2021.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, το Συμβούλιο Συντονισμού ανακοίνωσε ότι οι ανακριτές έχουν παρατείνει την προδικαστική κράτηση της Κολεσνίκοβα έως τις 8 Μαρτίου. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη, εάν καταδικαστεί.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Κολεσνίκοβα και ο δικηγόρος της Μαξίμ Ζνακ κατηγορήθηκαν για «συνωμοσία για κατάσχεση της κρατικής εξουσίας με αντισυνταγματικό τρόπο» και «ίδρυση και ηγεσία μίας εξτρεμιστικής οργάνωσης. Η δικηγόρος της, Λιουτμίλα Καζάκ, έχασε την άδεια εξασκήσεων δικηγορίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Λευκορωσίας, στις 19 Φεβρουαρίου.

Στις 9 Μαρτίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Βίκτορ Μπάμπαρικο ανέφεραν ότι η προδικαστική κράτηση της Κολεσνίκοβα είχε παραταθεί έως τις 8 Μαΐου. Η δικηγόρος της Ίλια Σαλέι βρίσκεται υπό κατ ‘οίκον περιορισμό έως τις 16 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments