Διεθνή

Nord Stream 2: Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε λειτουργία

Nord Stream 2: Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε λειτουργία
Nord Stream 2: Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός της Ρωσίας.

Μετά την άρση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Nord Stream 2 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο. Ο αγωγός είχε περάσει δια χειρός και δια σιδήρου από την διοίκηση Μπάιντεν, καθώς  ο Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως θα πρέπει να σταματήσουν τα έργα και ότι ο αγωγός είναι μία κακή ιδεά για την ΕΕ. Ακόμη, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως η Διοίκηση Μπάιντεν είναι αντίθετη στον αγωγό.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 προφανώς επίκεινται. Όπως ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, συγκολλήθηκε ο τελευταίος σωλήνας. Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται τον Οκτώβριο.

Βυθίστηκε και ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού

Η εταιρεία Nord Stream 2 ανακοίνωσε επίσημα ότι βυθίστηκε ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού ο οποίος και συνδέθηκε με το τμήμα του αγωγού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά και από αυτήν την σύνδεση, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού. Αναμένεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου αρχικά το πρώτο σκέλος του αγωγού το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Τις εξελίξεις επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Λόγω του αγωγού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από τις ΗΠΑ προήλθαν απειλές κυρώσεων υπό τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται μειονεκτήματα από την λειτουργία του. Υπήρξαν επίσης αντιστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι παρότι στην διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG του αγωγού και στον διευθύνοντα σύμβουλο της, τον Ματίας Βάρνιχ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν επιβληθεί κυρώσεις, είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να αρθούν οι κυρώσεις αυτές, ανέφερε η πηγή.

Ακόμη, η εν λόγω πηγή είπε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνθηκε ότι είναι σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την στρατηγική της δέσμευση να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με την Γερμανία, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές βλάβες επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την επικείμενη άρση των κυρώσεων είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, με δημοσίευμα του στο οποίο άσκησαν κριτική οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments