Διεθνή

Αφγανιστάν: Καταζητούμενος στις ΗΠΑ ο νέος υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Καταζητούμενος στις ΗΠΑ ο νέος υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Ο νέος υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν, κ. Χακάνι είναι καταζητούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αν και ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι από την ανακοίνωση των μελών της νέας Κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ήδη υπάρχουν προβλήματα. Από ότι φαίνεται ο νέος υπουργός Εσωτερικών που όρισαν οι Ταλιμπάν είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν Χακάνι χαρακτηρίζεται από τις αρχές των ΗΠΑ ως διεθνής τρομοκράτης, με το FBI να τον έχει επικηρύξει με έως 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Γιατί ο Χακάνι είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ

Ο Χακάνι καταζητείται για την επίθεση του 2008 σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός.

Επίσης φέρεται να συμμετείχε σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να έχει συμμετάσχει σε σχέδιο δολοφονίας του τότε προέδρου του Αφγανιστάν Χαμπίντ Καρζάι το 2008.

Τα μέλη της Κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Επικεφαλής της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε από τους Ταλιμπάν ο Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, συνιδρυτής και επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης. Αναπληρωτής για αυτήν τη θέση θα είναι ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Άλλοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μουλά Γιακούμπ, γιο του Μουλά Ομάρ, ως υπουργό Άμυνας και τον Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι ως δεύτερο αναπληρωτή. Ο Σαραχουντίν Χακάνι είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για τον γιο του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι» που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, είναι γνωστά ονόματα των Ταλιμπάν και δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο όνομα από άλλη οργάνωση του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο ζητά επισταμένως η διεθνής κοινότητα.

Τι έχουν δηλώσει αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΕΕ για το θέμα της αναγνώρισης της Κυβέρνησης

Όμως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι αμφιβάλουν για τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν από τις πράξεις τους. «Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη μας τις πράξεις τους», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Οπότε έχουν πολλά να αποδείξουν (…) και έχουν επίσης πολλά να κερδίσουν, αν μπορέσουν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν με πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην εξουσία», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments