Οικονομία

Eurogroup: Στην “ατζέντα” η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Eurogroup: Στην “ατζέντα” η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων
Eurogroup: Ξεκινά την Παρασκευή από τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτηση αναφορικά με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων μετά και την αύξηση του χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινά την Παρασκευή το Eurogroup από τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτηση αναφορικά με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων μετά και την αύξηση του χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές περιλαμβάνονται και η εξαίρεση των “πράσινων επενδύσεων” από τους υπολογισμούς των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος και την προσωρινή αναστολή των σημερινών κανόνων για το χρέος.

Τι αναφέρει έγγραφο της Σλοβενίας

«Η πρόκληση τα ερχόμενα χρόνια θα είναι να μειωθούν τα ελλείμματα και παράλληλα να αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων ή οι όποιες άλλες επενδύσεις», αναφέρει έγγραφο της Σλοβενίας.

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν πως οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8% του ΑΕΠ φέτος από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φθάσει στο 102,4% του ΑΕΠ, με τις διαφορές να είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών.

Πώς λειτουργεί το Eurogroup

Το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο στο πλαίσιο του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών που ανήκουν στην ευρωζώνη συζητούν ζητήματα σχετικά με τις κοινές ευθύνες των κρατών τους έναντι του ευρώ.

Βασική του αποστολή είναι να εξασφαλίζει τον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και να προωθεί τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Ο συντονισμός της πολιτικής μεταξύ των κρατών που ανήκουν στην ευρωζώνη έχει καίρια σημασία για την εξασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις του Eurogroup καλύπτουν ειδικά ζητήματα σχετικά με το ευρώ καθώς και ευρύτερα θέματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις δημοσιονομικές, νομισματικές και διαρθρωτικές πολιτικές των κρατών μελών της ευρωζώνης. Ο στόχος του είναι να προσδιορίζονται τα κοινά προβλήματα και να αναζητούνται κοινοί τρόποι αντιμετώπισης.

Είναι επίσης αρμόδιο για την προετοιμασία των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης και την εξασφάλιση των επακόλουθων εργασιών.

Ο ρόλος του Eurogroup καθορίζεται στο Πρωτόκολλο αριθ. 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Συζητήσεις

Το Eurogroup συζητεί τακτικά τα ακόλουθα θέματα:

  • την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης
  • τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών της ευρωζώνης
  • τη μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη
  • τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενέχουν δυναμική για την τόνωση της ανάπτυξης
  • ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη
  • τις προετοιμασίες για τις διεθνείς συναντήσεις
  • τη διεύρυνση της ευρωζώνης

Επιπλέον, το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιεί προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με αποφάσεις του Συμβουλίου που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όταν το Συμβούλιο εκδίδει τέτοιες αποφάσεις, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Το Eurogroup συζητεί επίσης τους όρους της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές δυσχέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments