Ελλάδα

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη – Δείτε Live

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη – Δείτε Live
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη: Στη πατρογονική του γη, στον Γαλατά Χανίων, θα αναπαυθεί εν ειρήνη ο μέγιστος άνθρωπος του πολιτισμού για τη χώρα μας.

Στην κρητική γη που έχει ανοίξει τις αγκάλες για να υποδεχθεί τον Μίκη Θεοδωράκη, θα αναπαυθεί εν ειρήνη ο οικουμενικός πατέρας της Ελλάδας. Με κάθε τιμή, σεβασμό, αλλά και με δάκρυα στα μάτια πλήθος κόσμου λέει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη.

Με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε, στον Γαλατά Χανίων για τελευταία κατοικία του, εκεί που αναπαύονται οι γονείς και ο αγαπημένος του αδελφός Γιάννης, κλείνει ο κύκλος της μυθιστορηματικής, επίγειας ζωής, της επιφανούς και οικουμενικής προσωπικότητας που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική αλλά και την ιστορία του 20ού αιώνα. Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε ο αγώνας  μιας Ελλάδας  ενάντια  στην βαρβαρότητα, με δυνατά της όπλα τη μουσική, την ποίηση και την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. 

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κηδεία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά.

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο πλευρό της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης.

Η ταφή του σπουδαιότερου Έλληνα μουσικού θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο ίδιος ο μουσουργός.

Μετά από τρεις και πλέον ώρες όπου η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά -όπου εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν κρατώντας ένα λουλούδι και εμφανώς συγκινημένοι για να πουν το «τελευταίο αντίο»- η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το φέρετρο στον ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε με παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η τελετή, όμως, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και δεν θα επιτραπεί η είσοδος πολιτών. Λίγο πριν από τη 1μμ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίορας κατέφθασε στον ναό. Στην κηδεία παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η πομπή με τη σορό του Μίκη κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκοντέδωσαν το παρών και βρακοφόροι καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. Από εκεί με τα πόδια μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και παρέμεινε για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε λίγο πριν από τις 13:00 έξω από τον ιερό ναό όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, στο Γαλατά Χανίων. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, ενώ ο κόσμος τραγουδά αξέχαστες δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments