Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή του μέσα από άγνωστες φωτογραφίες

Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή του μέσα από άγνωστες φωτογραφίες
Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μέσα από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το προσωπικό του ιστότοπο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης της ελληνικής ιστορίας δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Η Ελλάδα θρηνεί γιατί έχασε ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της, ενώ και τα ξένα ενημέρωσης έγραψαν για την καριέρα του μεγάλου καλλιτέχνη. Ακόμη, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. 

Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ο μεγάλος καλλιτέχνης έζησε πολλά. Εξορίες, βασανιστήρια, κακουχίες, οικονομικές δυσκολίες, τίποτα δεν τον πτόησε. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, που έχουν αναρτηθεί στον προσωπικό ιστότοπο του μεγάλου μας συνθέτη (mikistheodorakis.gr).

Ο Μίκης σε γεύμα με τη Νεολαία Λαμπράκη

Μίκης Θεοδωράκης – Μυρτώ Αλτίνογλου 1951 – Στρατιώτης, στο πλοίο με τη Μυρτώ

1953. Στο σπίτι στη Νέα Σμύρνη. Ο Μίκης και η Μυρτώ Θεοδωράκη, μαζί με το ζεύγος Αλτίνογλου (γονείς της Μυρτώς)

1953. Μίκης Θεοδωράκης – Greg Tallas. Με τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ξυπόλυτο Τάγμα»

20/10/1954. Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μυρτώ Θεοδωράκη στη Λωζάνη.

1954. Ρώμη. Μίκης Θεοδωράκης

1960. Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Καλοκαίρι 1961. Θεσσαλονίκη. Λαϊκή συναυλία. Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

23/5/1963. Θέατρο Ακροπόλ. Ίδρυση Νεολαίας Λαμπράκη. Μίκης Θεοδωράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Δάφνη Σκούρα, Γρ. Γιάνναρος, Περιστεράκης, Φώντας Λάδης

Σύντομο βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης, κρητικής καταγωγής, είχε γεννηθεί στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Έζησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να καταλήξει στην Αθήνα, στην οποία έκτοτε διέμενε. Από το 1954 έως το 1960 εργάσθηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο γράφοντας συμφωνική μουσική, μπαλέτα και μουσική για ταινίες.

Στα 1960 τίθεται επικεφαλής του αναγεννητικού πολιτιστικού – πολιτικού κινήματος στην Ελλάδα με επίκεντρο τη σύζευξη ποίησης και μουσικής συνθέτοντας δεκάδες κύκλους τραγουδιών, ορατόρια, επιθεωρήσεις, μουσική για το αρχαίο ελληνικό δράμα και άλλα. Το κίνημα αυτό συνδέεται με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της εποχής, που στόχευαν πέρα απ΄τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής σε μια βαθύτερη και ευρύτερη αναγέννηση του ελληνικού λαού. Το γεγονός αυτό τον φέρνει συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής με κορύφωση την ενεργό συμμετοχή του στο αντιστασιακό κίνημα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-74).

Με όλα τα είδη της μουσικής

Ο Θεοδωράκης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, το δε έργο του πολύμορφο και πλούσιο, επεκτείνεται πέραν της μουσικής σε τομείς όπως η ποίηση, η πεζογραφία, η φιλοσοφία, η μουσικολογία. Ακόμα και σε πολιτικά δοκίμια.

Η πρώτη περίοδος της μουσικής του δημιουργίας (1940-53) περιλαμβάνει τραγούδια, ορατόρια, μουσική δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά έργα. Κορυφαίο έργο η Πρώτη Συμφωνία.

Η δεύτερη περίοδος, η Παρισινή (1954-59) περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά. Κορυφαίο έργο το μπαλέτο που ανέβηκε στα 1959 στο Covent Garden, η Αντιγόνη.

Η τρίτη περίοδος 1960-80 είναι αυτή κατά την οποία ο Θεοδωράκης διαμορφώνει μια σειρά από μοναδικά έργα, μέσα από τον μεγαλοφυή συνδυασμό ανάμεσα σε λαϊκά μοτίβα και τον λόγο μεγάλων Ελλήνων (και όχι μόνο) λογοτεχνών: Ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη σε στίχους Ρίτσου, η Επιφάνεια σε στίχους Σεφέρη, το Άξιον Εστί σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, Η Μπαλάντα του Μάουτχάουζεν σε στίχους Ι. Καμπανέλλη κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments