Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: «Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση – Στη Macquarie με 2,1 δισεκατομμύρια

ΔΕΔΔΗΕ: «Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση –  Στη Macquarie με 2,1 δισεκατομμύρια
ΔΕΔΔΗΕ: «Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση για τον ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie στα 2,1 δισ. ευρώ, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να περνά στη Macquarie.

«Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση για τον ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie στα 2,1 δισ. ευρώ, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να περνά στη Macquarie. Στον διαγωνισμό είχαν εμπλακεί κι άλλες εταιρείες με αντίστοιχες δεσμευτικές προσφορές. Το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς ξεπερνάει κάθε προσδοκία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διαμορφώνει την υψηλότερη αποτίμηση ιστορικά για ευρωπαϊκό διαχειριστή δικτύου.Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως διαμορφώνεται κλίμα αξιοπιστίας στον επεδυτικό τομέα της χώρας μας καθώς σημαντικά funds έδειξαν ενδιαφέρον.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.

Ποιες ήταν οι τέσσερις προσφορές

Σύμφωνα με ανακοίνωση τις ΔΕΗ κατέθεσαν προσφορές οι εξής:

  • CVC Capital Partners Group
  • First Sentier Investors Group
  • KKR Group
  • Macquarie Group

Οι ταυτότητες των συμμετεχόντων

  • Η CVC Capital Partners είναι εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 117 δισ. δολαρίων και έδρα στο Λουξεμβούργο.
  • Η First Sentier είναι εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 176 δισ. δολαρίων, με επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Η KKR (ΗΠΑ) διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 252 δισ., μέρος των οποίων είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.
  • Η MACQUARIE Group (Αυστραλία) έχει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 420 δισ., μεταξύ

Λίγα λόγια για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής. Είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.

Έργο της εταιρείας μας είναι η λειτουργία , η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του δικτύου. Στοχεύουμε στην αξιόπιστη τροφοδοσία των Πελατών μας , στην ποιότητα της τάσης του ρεύματος και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης.

Αποστολή και όραμά μας είναι η ανταπόκριση στις προσδοκίες των Πελατών μας και η συνεισφορά μας στην ανάπτυξη και την ευημερία των συμπολιτών μας, πάντοτε, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments