Οικονομία

Ελλάδα: Ο “οδικός χάρτης” για τα φορολογικά – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα

Ελλάδα: Ο “οδικός χάρτης” για τα φορολογικά – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα
Ελλάδα: Μια σειρά από φορολογικές αλλαγές "έρχονται" το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μια σειρά από φορολογικές αλλαγές “έρχονται” το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν είτε τον ΕΝΦΙΑ, τις γονικές παροχές και τις δωρεές, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα αδήλωτα τετραγωνικά καθώς και το ΦΠΑ.

Ποιες οι αλλαγές που έρχονται στα φορολογικά

Γονικές παροχές: Το μέτρο ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία ήθελαν είτε να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή να τους δώσουν χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονται φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σήμερα δωρεά έως 150.000 είναι αφορολόγητη. Από 150.001 ευρώ έως και τα 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% , από τα 300.000 έως και 600.000 ο συντελεστής είναι 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10%.Για παράδειγμα για μία γονική παροχή 300.000 ευρώ, ο φόρος που έπρεπε να πληρωθεί αντιστοιχούσε στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Οι άτυπες δωρεές χρημάτων φορολογούνται εκτός κλίμακας με μοναδικό συντελεστή 10% και χωρίς αφορολόγητο όριο.Μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών – γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά- γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.

ΕΝΦΙΑ: Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται ουσιαστικά μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα απαλλαγούν πλήρως όλοι από την συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα«προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ενδεικτικοί Κλάδοι:

  • Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή
  • Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι
  • Γυμναστήρια, σχολές χορού
  • Ταξί
  • Νομικές υπηρεσίες

Αδήλωτα τετραγωνικά: Σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020. Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού που προκύπτουν, θα μπορούν να εξοφληθούν σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα δέκα (10) ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα (50) ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments