Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστών

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστών
ΕΝΦΙΑ: Από τις 20 έως τις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Από τις 20 έως τις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Πως πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Η καταβολή του φόρου για το έτος 2021 γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες. ΑΚΙΝΗΤΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται ουσιαστικά μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα απαλλαγούν πλήρως όλοι από την συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα«προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

ΑΚΙΝΗΤΑ

Λίγα λόγια για τον ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης. Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.) που ανανεώθηκε τελευταία με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments