Πολιτική

EUMED9 Μητσοτάκης: Μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις

EUMED9 Μητσοτάκης: Μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις
EUMED9 Μητσοτάκης: Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός για να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά.
EUMED9 Μητσοτάκης: Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός για να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά.

Μετά από την διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της EUMED9 απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία για την απειλητική συμπεριφορά. Πρόσφατα ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας Γιαϊτζί προκάλεσε για άλλη μία φορά την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, θεμελιώδης προτεραιότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφείς και ρητές αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών της Συνόδου Κορυφής των EUMED9.

8η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU – MED), με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Σλοβενίας και της Κροατίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Όχι στην επανάληψη των προσφυγικών ροών του 2015

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και έστειλε σαφή μηνύματα και για το προσφυγικό. «Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «τα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους μήνυμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «υβριδικές απειλές» και σε αυτές συμπεριέλαβε την «εκμετάλλευση προσφυγικών ροών» τονίζοντας ότι η βούληση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ξεκάθαρη και υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων». Στην κατεύθυνση αυτή μίλησε για συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να μείνουν κοντά στις εστίες τους οι πρόσφυγες από Αφγανιστάν. «Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα την ώρα που ο ευρωπαϊκος βορράς αντιμετώπιζε πλημμύρες.

“Κοινός ο κίνδυνος και κοινή η άμυνά μας”

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «κοινός ο κίνδυνος και κοινή η άμυνα μας. Η διακήρυξη είναι σαφής. Συντονιζόμαστε οι 9 χώρες για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και τα δάση μας».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκού νότου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο που έχουν επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κοινωνική και οικονομική ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε ότι συζητήθηκαν κατά τη διάρκειας της 8ης Συνόδου Κορυφής της EUMED 9 η κοινωνική και οικονομική ατζέντα για την Ευρώπη και η μετάβαση στην μετά covid εποχή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε νέα lockdown λέγοντας πως «δεν μπορούν να ανασταλούν οι οικονομικές δραστηριότητες. Οι χώρες μας (σ.σ. εννοεί τις ευρωμεσογειακές χώρες) έχουν τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης».

Η οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίσει παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το νέο σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να αξιοποιεί τα θετικά του προηγούμενου και να αποφύγει τις αστοχίες του».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments