Διεθνή

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση
ΟΗΕ: Μάλιστα, το καθεστώς των Ταλιμπάν όρισε και νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη. Τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν κατέθεσε επίσημο αίτημα προκειμένου ο νέος τους εκπρόσωπος στον ΟΗΕ να απευθυνθεί στους ηγέτες του κόσμου κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού.

Πρόσθετα, οι Ταλιμπάν διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, τον Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπό τους που εδρεύει στην Ντόχα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

ΟΗΕ

Ο νεοδιορισθείς πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, κος Σουχάιλ Σαχίν

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, υπέβαλε το αίτημα αυτό την Δευτέρα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Μουτάκι ζήτησε να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση, που ολοκληρώνεται την επόμενη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής. Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ ήταν μέχρι τώρα ο Γουλάμ Ισακζάι, που εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο μέχρι τώρα πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, κος Γουλάμ Ισακζάι

Ο Χακ σημείωσε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει, θα συζητηθεί από μια εννιαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και, κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο αν ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες, ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών.

Η επιστολή των Ταλιμπάν γράφει ότι η αποστολή του Ισακζάι «θεωρείται λήξασα» και ο διπλωμάτης «δεν εκπροσωπεί πλέον το Αφγανιστάν», είπε ο Χακ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του, μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν. ΟΗΕ

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και, ακολούθως, υποβάλλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001), ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία ανέτρεψαν, παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ, αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούταν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments