Κόσμος

ΗΠΑ Δημοκρατικοί: Προωθούν νομοσχέδιο περιορισμού της προεδρικής εξουσίας

ΗΠΑ Δημοκρατικοί: Προωθούν νομοσχέδιο περιορισμού της προεδρικής εξουσίας
ΗΠΑ Δημοκρατικοί: Κατόπιν των όσων έγιναν επί της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ προωθείται νομοσχέδιο περιορισμού της προεδρικής εξουσίας.
ΗΠΑ Δημοκρατικοί: Κατόπιν των όσων έγιναν επί της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ προωθείται νομοσχέδιο περιορισμού της προεδρικής εξουσίας.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προωθούν ένα νομοσχέδιο περιορισμού των προεδρικών εξουσιών. Η προσπάθεια γίνεται από το  Κογκρέσο προκειμένου να «χαλιναγωγήσει» τον Λευκό Οίκο μετά τις «υπερβάσεις» που θεωρούν ότι έγιναν επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο βουλευτής Άνταμ Σιφ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο σε μια συνέντευξη Τύπου. Υποστηρίζουν ότι ο «Νόμος για την Προστασία της Δημοκρατίας μας» θα αποκαταστήσει την ισορροπία των εξουσιών, μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων προβλέπονται νέα όρια σε ό,τι αφορά τη χρήση της προεδρικής χάρης για κατηγορίες περί «περιφρόνησης» ή «παρεμπόδισης» του έργου του Κογκρέσου. Επίσης, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του ενώ θα ληφθούν και μέτρα για να αποτραπούν οι παρεμβάσεις στις εκλογές από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξημένη προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών, αλλά και την προστασία των γενικών επιθεωρητών. Το Κογκρέσο θα έχει λόγο στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Τι είχε γίνει επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Τραμπ απέλυσε πολλούς γενικούς επιθεωρητές, δουλειά των οποίων είναι να καταπολεμούν τη διαφθορά στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Επίσης, κήρυξε κατ’ επανάληψη κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, όπως στα σύνορα με το Μεξικό, με σκοπό να διατεθούν χρήματα από τον αμυντικό προϋπολογισμό για την κατασκευή του τείχους που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε αφορούσε τις σχέσεις με το Ιράν, ώστε να παρακαμφθεί το Κογκρέσο σε μια πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments