Ελλάδα

Σχολεία μέτρα: Η πρόβλεψη για μεγάλη άνοδο κρουσμάτων

Σχολεία μέτρα: Η πρόβλεψη για μεγάλη άνοδο κρουσμάτων
Σχολεία μέτρα: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο και στην Κυβέρνηση.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά λίγες μέρες μετά το άνοιγμα τους δημιουργούν πολλά προβλήματα στα σχολεία, ενώ υπάρχουν φωνές για να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα την Πέμπτη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.125, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 403 κρούσματα και 345 νέες λοιμώξεις στην Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί και κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κοροναϊού. Μάλιστα πολλοί ειδικοί ακόμα και μέσα στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων κάνουν λόγο για λήψη νέων μέτρων.

Το κακό σενάριο

Τρόμο προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτησή του σχετικά με τα παιδιά που θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι θα νοσήσουν 12.000 παιδιά. Σε συνέντευξή του αργότερα μέσα στη μέρα στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Μάλιστα, ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το ρεαλιστικό σενάριο. «Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74.000. Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή την στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον, οι πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας των σχολείων δεν συνοδεύτηκαν με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα μολύνσεις, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.

Η εκτίμηση για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Σαρηγιάννης ρωτήθηκε ακόμα για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί εκεί: «Σε μεγάλο βαθμό ναι, βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα άρα η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες, αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα».

Η σύγκριση Θεσσαλονίκης και Αθήνας

Ο καθηγητής στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δηλαδή πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικός κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη.

Άρα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει. Δηλαδή αποστάσεις δύσκολα κρατάμε το οποίο είναι τελείως λανθασμένο και καταλαβαίνετε ότι είναι προβληματικό και μένουμε μόνο στη λογική ότι «είπαν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουμε αυτό και εκείνο». Ναι, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε οι εμβολιασμένοι αλλά ένα 13% από αυτούς θα επιμολυνθεί και είναι σημαντικό αυτό το 13% να μην έχει μολύνει άλλους εμβολιασμένους ή άλλους ανεμβολίαστους».

Σχολεία: Τα δύο τμήματα που έκλεισαν

Συγκεκριμένα, ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2) του σχολείου καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει το τμήμα ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου προχώρησε και αυτό σε αναστολή της λειτουργίας του καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τα 23 άτομα του τμήματος, αναφέρει το voria.gr. Σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων άνοιξαν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα μέσα σε τμήμα, τότε απομονώνεται και το τμήμα δεν κλείνει. Σχολεία

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε σχολείο απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.   Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments