Κόσμος

Belharra: Οι φρεγάτες που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό

Belharra: Οι φρεγάτες που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό
Belharra: Εντός της συμφωνίας που πρόκειται να κλείσει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι και η απόκτηση 3 φρεγατών.

Μητσοτάκης και Μακρόν προχωρούν στην υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας. Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

 • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
 • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
 • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

 • Μήκος: 121 μ
 • Πλάτος: 18 μ
 • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
 • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
 • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
 • Αυτονομία: 45 ημέρες
 • Πλήρωμα: 125 άτομα
 • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
 • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η κλάση φρεγατών Belharra

Το Frégates de taille intermédiaire (FTI) (ΦΕΜ, ελληνικά: Φρεγάτες με ενδιάμεσο μέγεθος) είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά. Ο τύπος φρεγάτας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως “Frégate de Défense et d’Intervention” (FDI) με το πλοίο να ονομάζεται “Admiral Ronarch”. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019.  Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία

Το πρόγραμμα Intermediate Frigate (FTI) ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα στόλο δεκαπέντε φρεγατών πρώτης-τάξης και επιτρέπει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργήσει σε μια ζώνη κρίσης, όπως συνιστάται στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια του 2013. Αυτές οι φρεγάτες εντάσσονται στα δέκα δείγματα της κλάσης FREMM πολλαπλών ρόλων (Aquitaine) και της κλάσης Horizon.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments