Ελλάδα

Γρίπη κορωνοϊός: Ξεκινούν παράλληλοι εμβολιασμοί

Γρίπη κορωνοϊός: Ξεκινούν παράλληλοι εμβολιασμοί
Γρίπη κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη παράλληλα με εκείνους που γίνονται για την πανδημία.

 Ο κορωνοϊός δεν είναι η μόνη ασθένεια που ανθεί τον χειμώνα, καθώς το ίδιο ισχύει και για την γρίπη, της οποίας οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνονται παράλληλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Δευτέρα από τα συνολικά 2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 426  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 325 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την γρίπη, περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου θα είναι διαθέσιμα και φέτος, για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της χώρας από τη γρίπη, παράλληλα με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Λαμία

Το σκεπτικό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Η καθηγήτρια, κατά την ενημέρωση, επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.

Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

«Καμπανάκι» για τη γρίπη

Ακόμα, αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και «ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες», οι οποίες αναφέρονται στην ετήσια εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID, για τα άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση, του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων» επεσήμανε. Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, να μας δημιουργήσει αίσθηση εφησυχασμού».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την γρίπη

Η πλατφόρμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αναμένεται να «ανοίξει» για τους ενδιαφερόμενους από την αρχή Οκτωβρίου, και η διενέργεια του εμβολίου κατά της γρίπης, μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα με ενδεχόμενο εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο θα συνταγογραφείται και η πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα καταγράφεται στο σχετικό μητρώο εμβολιασμού.

Ποιος έχει προτεραιότητα στο εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – ιδίως των ΜΕΘ, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments