Ελλάδα

Λέκκας για Βόρεια Εύβοια: Έξι φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατολισθήσεων

Λέκκας για Βόρεια Εύβοια: Έξι φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατολισθήσεων
Λέκκας για Βόρεια Εύβοια: Σε παρέμβαση του στην Βουλή, ο καθηγητής μίλησε για τους διαβρωτικούς κινδύνους.

Για μια πρώτη ενημέρωση κλήθηκε η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ μέσα στα μέλη είναι και ο Ευθύμης Λέκκας. Κατά την διάρκεια της συνερδρίασης της επιτροπής ο Σταύρος Μπένος μίλησε σχετικά με τις ανεμογεννήτριες.

«Δεν φτάνει μόνο να προγραμματίζουμε μελέτες, αλλά να δούμε και από τι ακριβώς κινδυνεύουμε, μέσα από τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, που είχε κληθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Σχετικά με την περιοχή των Αχαρνών

«Πρέπει να εξειδικεύσουμε στους νέους κινδύνους, που είναι ροές εδαφών, κατολισθητικά φαινόμενα, πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλη συμμετοχή λασπορροής», ανέφερε ο κ. Λέκκας, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους, με το συνδυασμό υδροδυναμικών και γεωδυναμικών φαινομένων και επέμεινε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τα ίδια τα έργα, υδραυλικά και δασοτεχνικά.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην περιοχή των Αχαρνών, μια περιοχή η οποία «είναι υποψήφια για πλημμύρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», με βάση τις αναλύσεις εδαφών σε σχέση με τη διάβρωση. «Έχουμε προσδιορίσει τα σημεία ακριβώς που κινδυνεύουν και στην Αττική, αλλά και στις άλλες περιοχές και στην Εύβοια», προσέθεσε τονίζοντας ότι η διαβρωσιμότητα των εδαφών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις βασικές υδραυλικές μελέτες.

“Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των έργων για τη διάβρωση”

«Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, αυξάνει τρεις φορές ο πλημμυρικός κίνδυνος και αυξάνει έξι φορές ο κατολισθητικός κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λέκκας και παρουσίασε στην επιτροπή περιπτώσεις, που μια συγκεκριμένη εφαρμογή δασοτεχνικών έργων κατάφερε να συγκρατήσει εδάφη σε μια περιοχή, αλλά δεν είχε καμία χρησιμότητα σε άλλη περιοχή στην οποία δεν έπρεπε να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα.

«Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των έργων για τη διάβρωση, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, για τα φαινόμενα ροής εδαφών, τα οποία φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται στις μέχρι τώρα κλασικές μελέτες», εξήγησε και προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που, λόγω κλιματικής κρίσης, στιγματίζεται από την πολυπλοκότητα και συνθετότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων και περισσότερων ακραίων φαινομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments