Ελλάδα

Κρούσματα παιδιά: Σε ανηλίκους το ένα τρίτο των λοιμώξεων

Κρούσματα παιδιά: Σε ανηλίκους το ένα τρίτο των λοιμώξεων
Κρούσματα παιδιά: Από ότι φαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να επηρεάζει περισσότερο τους ανήλικους και λιγότερο τους μεγαλύτερους.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα που καταγράφονται στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Τετάρτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.187, εκ των οποίων τα 579 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, και τα 325 καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων Covid-19 που αφορούν παιδιά και εφήβους καταγράφει το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Το επταήμερο που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 4.026 κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο (29%) του συνόλου των κρουσμάτων.

Αυξητική η πορεία στο ποσοστό των κρουσμάτων στους ανηλίκους

Το ποσοστό παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 24% που καταγραφόταν το προηγούμενο επταήμερο, όταν είχαν διαγνωστεί μόνο 3.599 κρούσματα σε ανηλίκους. Η αυξητική πορεία είναι εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι τον Μάιο το ποσοστό περιοριζόταν στο 7,5%.

Μέχρι τον Ιούλιο το ποσοστό είχε ανέβει στο 20%, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, όπως είχε επισημάνει πριν από μερικές εβδομάδες ς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η αύξουσα πορεία είναι εμφανής στον πίνακα του ΕΟΔΥ με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων σε ανηλίκους είναι ένας ακόμα λόγος για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-17 ετών με εμβόλια mRNA, τα οποία κρίνονται πιο ασφαλή για τους νέους. Αν και οι νέοι είναι γενικά λιγότερο ευάλωτοι στον κοροναϊό από ό,τι οι ενήλικες, μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από Covid-19 στην Ελλάδα 3 παιδιά κάτω των 17 ετών.

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία

Για τον κορωνοϊό και τα παιδιά μίλησαν σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, και ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μίλησαν.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα στα παιδιά, ο κ. Ανδρέου τόνισε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ πως «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο για το «50% συν 1», προσέθεσε πως «όταν ο γονιός αντιληφθεί ότι μέσα στην τάξη υπάρχουν παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, δεν θα τα στείλει ο ίδιος».

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος εξέφρασε πως «τίποτα δεν είναι παγιωμένο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτόκολλο κίνησης, ένα πρωτόκολλο για να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Κάτω από 50% δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ίσως το κάνουμε αργότερα αν η διασπορά είναι μεγάλη».

Παράλληλα, ανέφερε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα. Ολα τα νοσοκομεία που είναι δύσκολα και σε δύσκολες περιοχές», δηλώνοντας πως υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα, ενώ επεσήμανε ότι «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του έτους 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή θα διπλασιαστούν και είπε: «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».

Όπως είπε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Μιλώντας για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments