Ελλάδα

Γρίπη κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για το αντιγριπικό

Γρίπη κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για το αντιγριπικό
Γρίπη κορωνοϊός: Από σήμερα αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το αντιγριπικό εμβόλιο συγχρόνως με τους εμβολιασμούς κατά της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός δεν είναι η μόνη ασθένεια που ανθεί τον χειμώνα, καθώς το ίδιο ισχύει και για την γρίπη, της οποίας οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνονται παράλληλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.232, εκ των οποίων εντοπίστηκαν 511 κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική και 314 στην Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την γρίπη, περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου θα είναι διαθέσιμα και φέτος, για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της χώρας από τη γρίπη, παράλληλα με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Τείχος Ανοσίας

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το αντιγριπικό εμβόλιο

Η πλατφόρμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αναμένεται να «ανοίξει» για τους ενδιαφερόμενους από την αρχή Οκτωβρίου, και η διενέργεια του εμβολίου κατά της γρίπης, μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα με ενδεχόμενο εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο θα συνταγογραφείται και η πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα καταγράφεται στο σχετικό μητρώο εμβολιασμού.

Ποιος έχει προτεραιότητα στο εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – ιδίως των ΜΕΘ, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Στόχος να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει για την επάρκεια των εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας Covid που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, στέλνοντας πρώτος το ηχηρό μήνυμα για ταχύτητα στη θωράκιση των πολιτών. Γκάγκα

Η αγωνία για τη συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί γνώριζαν πως η περίοδος της γρίπης αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πέρυσι η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, κάτι που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης είναι κρίσιμο και αχαρτογράφητο πεδίο για τους ειδικούς. Αυτό που γνωρίζουν είναι πως «θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σκέψεις για αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Από ότι φαίνεται το κυβερνητικό επιτελείο πρόκειται να καταργήσει την πολυμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Η νέα Επιτροπή θα είναι ολιγομελής και η αναδιάταξη σχετίζεται με το γεγονός ότι η χώρα ανακτά, μέρα με τη μέρα, μεγαλύτερο μέρος της χαμένης από την πανδημία κανονικότητας, όποτε μειώνεται η ανάγκη διαχείρισης καταστάσεων με επείγοντα χαρακτήρα.

Παράλληλα, τα μέτρα που επιβάλλονται πλέον έχουν αυστηρά τοπικό χαρακτήρα (τοπικά lockdown) και δεν χρήζουν ενδελεχούς επεξεργασίας τόσο συχνά σε εθνικό επίπεδο. Το νέο, 7μελές επιστημονικό σχήμα θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση ως προς τη λήψη νέων μέτρων.

Ταυτόχρονα, ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων αναμένεται να «θεραπεύσει» και ορισμένες αρρυθμίες που καταγράφηκαν, λόγω της συμμετοχής 33 διαφορετικών επιστημόνων -και αυτό, κυρίως σε επίπεδο αλληλοκάλυψης με την ομάδα ειδικών της Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνεδρίαζε κάθε Πέμπτη και εν συνεχεία ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε, το απόγευμα της ίδιας μέρας, τα όποια νέα μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments