Ελλάδα

Νέα μέτρα: Σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Νέα μέτρα: Σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη και Λάρισα
Νέα μέτρα: Και επισήμως η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τέθηκαν σε μίνι lockdown.

Μετά από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε και επίσημα στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη. Κατόπιν τούτου η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και άλλες δύο περιοχές, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής προστασίας μπαίνουν υπό καθεστώς μίνι Lockdown. 

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Ποια μέτρα ισχύουν και μέχρι πότε ισχύουν

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Τι αλλάζει με τις επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκύπτει από την Ολομέλεια είναι το εξής: Οι κόκκινες περιοχές, μπαίνουν αυτόματα σε απαγορευτικό, άρα τα νέα μέτρα – σε περίπτωση που αποφασιστούν – θα ανακοινωθούν πιθανότατα από την Πολιτική Προστασία αφού αυτή είναι υπεύθυνη. Δεν υπάρχει περίπτωση κόκκινη περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην μπει σε lockdown. Αυτό που αποφασίστηκε σήμερα, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με 3 προϋποθέσεις: ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test.   Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ημέρα που θα έχουμε και την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ήδη την Τρίτη, σε σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν 435 κρούσματα, να προβιβαστεί σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Λάρισα που την Τρίτη εμφάνισε 183 κρούσματα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%. Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments