Lifestyle

Ντίτα Φον Τιζ: Η σαγηνευτική βασίλισσα του burlesque

Ντίτα Φον Τιζ: Η σαγηνευτική βασίλισσα του burlesque
Ντίτα Φον Τιζ: Η διάσημη σταρ μας μιλά για τη νέα χρυσή εποχή του burlesque, καθώς και πως το κίνημα του #MeToo έχει επηρεάσει τη ζωή της.

Αναμφίβολα, αντικρίζοντας κανείς την Ντίτα Φον Τιζ, θα έλεγε πως φαντάζει θεϊκή. Σαν να ξεπήδησε από μία άλλη εποχή.

Γνωρίζοντας την μόνο μέσα από την εικόνα της μοιραίας γυναίκας, καθώς και από την περίοδο που πέρασε στο πλευρό του πρώην συζύγου της, του σταρ της goth μουσικής σκηνής Marilyn Manson, θα περιμέναμε μάλλον μία παγερή και ίσως απόμακρη προσωπικότητα, «εμπλουτισμένη» με μια αδιαπέραστη μυστικότητα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Θα λέγαμε πως πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική κοπέλα. Πραγματικά δεν θα πάρει πολύ χρόνο να δει κανείς τα ίχνη της Heather Sweet (το πραγματικό της όνομα), της «υπερβολικά ντροπαλής» κοπέλας από τη μικρή πόλη του Μίσιγκαν που όλοι γνωρίσαμε ως Ντίτα Φον Τιζ.

Ο λόγος για την συνέντευξή της στον Guardian δεν ήταν άλλος από τη νέα της ταινία, «Night of the Teese», σκηνοθεσίας Κουίν Γουίλσον. Στο φιλμ συμμετείχαν, πέρα από την ίδια κι άλλοι γνωστοί σταρ του burlesque , ο Jett Adore, αλλά και ο Marawa.

Ο ρόλος της Ντίτα Φον Τιζ δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το να είναι ο εαυτός της: ένα showgirl, από το να αναδύεται μέσα από μία γιγαντιαία αχιβάδα, μέχρι την τελευταία σκηνή όπου εμφανίζεται να κάνει μπάνιο με σαμπάνια. Και όλα αυτά, ενώ φορά ότι πιο εκκεντρικό μπορεί κανείς βάλει στο νου του. Ένα υπέροχο σατέν φόρεμα σε μπεζ απόχρωση, διαμάντια σε πολλαπλά σημεία, καθώς και φτερά στρουθοκαμήλου.

«Μου αρέσει να αναζητώ την πιο περίπλοκη στολή στριπτίζ που μπορώ να βρω», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ χαμογελά. «Αυτή είναι η ειδικότητά μου».

Με την επί χρόνια συνεργάτιδά της Catherine D’Lish, η Φον Τιζ προσπαθεί πάντα να βρει κάτι που δεν έχει δοκιμάσει κανείς ποτέ πριν. «Πώς εξελίσσουμε το burlesque σε κάτι που δεν ήταν στην χρυσή εποχή του;» αναρωτιέται. «Αλλά στην πραγματικότητα, δεν ήταν η χρυσή εποχή τότε – τώρα είναι η χρυσή εποχή του. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή κοινότητα η οποία μέσα από τις δράσεις της «γιορτάζει» την διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη. Υπάρχουν τρανς ερμηνευτές και άνθρωποι που αμφισβητούν πραγματικά τα στερεότυπα. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να γίνεις χορευτής χορού. Στη δεκαετία του 1940, θα έπρεπε να τα παρατήσω το πολύ μέχρι τα 30 μου».

Στο παρελθόν η ίδια είχε αναφέρει πως μπορεί να αποσυρόταν στα 50 της. «Ναι, που να πάρει, γίνομαι 49 σε μια εβδομάδα!» σημειώνει γελώντας.

Αν κρίνουμε από την τελευταία δουλειά της, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει. Οι γοητευτικές συμπρωταγωνίστριες της στην ταινία, οι Dirty Martini και Perle Noire, δεν είναι νέες γυναίκες, αλλά είναι ωστόσο σίγουρα σέξι και διασκεδαστικές. «Όσο περισσότερα παραδείγματα βλέπουμε για τον αισθησιασμό και την ομορφιά σε κάθε ηλικία τόσο το καλύτερο. Νομίζω όμως ότι οι άνθρωποι θα φοβούνται πάντα πολύ τις γυναίκες και τον ερωτισμό τους, ειδικά όσο μεγαλώνουν».

Σε μια παλιά συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για το πως άλλαξε από Heather Sweet σε Ντίτα Φον Τιζ, απάντησε ότι δεν είχε αλλάξει καθόλου, εκτός από την εμφάνιση. Είναι όντως αλήθεια; «Λοιπόν, άλλαξα, κατά κάποιο τρόπο, στο ότι έμαθα να διεκδικώ πιο δυναμικά αυτό που θέλω», λέει. «Συνεχίζω να το πράττω, ειδικά υπό το πρίσμα του #MeToo.

Πολλές γυναίκες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν στο πλαίσιο του #MeToo. Νωρίτερα φέτος, ο πρώην σύζυγος της Φον Τιζ, ο Marilyn Manson, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς κακοποίησης που του έγιναν από πολλές γυναίκες. Σε ανάρτησή της στο Instagram, η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες δεν αντικατοπτρίζουν τις δικές της εμπειρίες κατά τη διάρκεια της επταετούς σχέσης τους και ότι χώρισε με τον Manson λόγω της «απιστίας και της κατάχρησης ναρκωτικών». Είναι η «μοναδική της δήλωση» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πως το #MeToo την έκανε να ανατρέξει στη δική της ζωή; «Θυμάμαι όταν ήμουν 14 ή 15 ετών, δούλευα σε κατάστημα εσωρούχων και κάποιος τύπος μπαίνει, προσπαθεί να με ρίξει στο έδαφος και να με τραβήξει κάτω από τον πάγκο για να με βιάσει». Κατάφερα να τον απομακρύνω και να τον διώξω από το μαγαζί. Μερικές φορές το ζήτημα της συναίνεσης δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο. Σίγουρα έχω βρεθεί να σκέφτομαι: Σε τι έχω μπλέξει; Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει αναγκαστικά να ζήσεις με αυτό».

«Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα από τα οποία απομακρύνθηκα επειδή δεν ήμουν πρόθυμη να συμμετάσχω. Ακόμα και όταν ήμουν μοντέλο στη δεκαετία του ’90, είχα τα όρια μου. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να λένε ότι δεν ήμουν πολύ διασκεδαστική, «Δεν πίνει και δεν διασκεδάζει, απλώς εμφανίζεται και κάνει τη δουλειά της». Ντίτα Φον Τιζ

Η ίδια γνωριζόταν με την Amy Winehouse και θυμάται την περίοδο της πτώσης της γνωστής τραγουδίστριας. «Με κάλεσε στο σπίτι της για να μου τραγουδήσει. Θυμάμαι που μπήκα και ήρθα αντιμέτωπη με ένα χάος». Υπήρχαν τρύπες στις σκάλες, τίποτα στο ψυγείο. «Και σκέφτηκα: «Γιατί κανείς δεν την φροντίζει; Πάντα τη σκεφτόμουν, ήταν τόσο ξεχωριστή. Ένιωθα ότι ήθελα να την προστατεύω κάθε φορά που την έβλεπα». Ντίτα Φον Τιζ

Επιστρέφοντας πίσω στο θέμα του burlesque, μιλήσαμε για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του αισθησιασμού επί σκηνής και της πραγματικής οικειότητας. «Υπάρχει το σέξι άτομο επί σκηνής και μετά υπάρχει η πραγματικότητα του ποιος είσαι στην κρεβατοκάμαρα», λέει. «Αυτό είναι το αληθινά διασκεδαστικό κομμάτι», ισχυρίζεται. «Δεν ντρέπομαι που με βλέπουν οι άνθρωποι χωρίς μακιγιάζ. Η ερωτική πλευρά μου είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν βλέπουν στη σκηνή».

Ντίτα Φον Τιζ

Είναι λοιπόν η Ντίτα Φον Τιζ στο υπνοδωμάτιο ή η Heather Sweet; Αναμενόμενα μας χαμογέλασε. «Φαντάζομαι λίγο και από τα δύο. Έχω εμπειρία, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Και φυσικά αισθάνομαι περήφανη που μπορώ και μαθαίνω περισσότερα. Πάντα πίστευα ότι ήξερα τα πάντα για το σεξ και μετά άρχισα να ανακαλύπτω το τάντρα – το ξέρετε; Ενθαρρύνω ιδιαίτερα τον κόσμο να το ανακαλύψει. Πρόκειται στην ουσία για μία βαθύτερη σύνδεση με τον σύντροφό σου. Αυτό με ενδιαφέρει πολύ».

Η Φον Τιζ αρνείται να σχολιάσει με ποιον «συνδέεται» αυτή την περίοδο. Στην πραγματικότητα, μάλλον δεν έχει χρόνο, καθώς πραγματοποιεί συχνά πρόβες για τη γαλλική έκδοση του Strictly, Danse Avec Les Stars.

Παρά το παιδικό πάθος για το μπαλέτο, δεν βλέπει τον εαυτό της ως αληθινή χορεύτρια. «Ο χειρότερος φόβος μου είναι να μοιάζω ότι το προσπαθώ πολύ. Το να προσπαθείς υπερβολικά σκοτώνει τον αληθινό αισθησιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments