Αθλητισμός

Μπερνάρντ Ταπί: Πέθανε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Μαρσέιγ

Μπερνάρντ Ταπί: Πέθανε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Μαρσέιγ
Μπερνάρντ Ταπί: Την τελευταία του πνοή άφησε ο άλλοτε εμβληματικός παράγοντας της γαλλικής ομάδας. Η πορεία του με την Μαρσέιγ.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο άλλοτε εμβληματικός παράγοντας της Μαρσέιγ, Μπερνάρντ Ταπί.

Ο Μπερνάρντ Ταπί έδινε επί πολλά χρόνια μία σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είχε εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας που τάραξε τα νερά του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Εκτός από πρόεδρος της Μαρσέιγ υπήρξε αφεντικό της ομάδας Ολιμπίκ της Μασσαλίας και πρώην υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1992-1993).

Μπερνάρντ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης με την Μαρσέιγ, στη φυλακή και τη χρεωκοπία

Ο Μπερνάρντ Ταπί, βρέθηκε στον προεδρικό θώκο της Μαρσέιγ από το 1986 μέχρι και το 1993.

Με τον Ταπί οι Μασσαλοί κατέκτησαν τη σεζόν 1992/93 το νεοσύστατο Champions League, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το μοναδικό που η γαλλική ομάδα έχει πανηγυρίσει. Παράλληλα, την επόμενη χρονιά το όνομα του ισχυρού άνδρα των Μασσαλών συνδέθηκε με σκάνδαλο δωροδοκίας, καθώς κατηγορήθηκε για χρηματισμό αντίπαλης ομάδας, γεγονός που οδήγησε και στη διάλυση της τότε “χρυσής” Μαρσέιγ.

Η ΟΥΕΦΑ της αφαίρεσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, αποκλείστηκε από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σ.σ. μάλιστα εκείνη τη χρονιά η Μαρσέϊγ είχε κληρωθεί να παίξει στον πρώτο γύρο του Champions League 93/94 με την ΑΕΚ) και την υποβίβασε στη Β΄Κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

Ο Μπερνάρντ Ταπί το 1995 κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών για δωροδοκία και προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας από μάρτυρα. Επίσης, τιμωρήθηκε με τρία χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Έξι χρόνια μετά, επανήλθε για λίγο στη Μαρσέιγ αλλά νέες κατηγορίες για ντόπινγκ τον έθεσαν οριστικά στο περιθώριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments