Οικονομία

36 72 δόσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για ρύθμιση οφειλών

36 72 δόσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για ρύθμιση οφειλών
36 72 δόσεις: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου ενώ σημειώνεται ότι η πρώτη δόση πρέπει να έχει καταβληθεί έως και 31 Ιανουαρίου 2022.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου ενώ σημειώνεται ότι η πρώτη δόση πρέπει να έχει καταβληθεί έως και 31 Ιανουαρίου 2022.

Ποιοι έχουν δικαίωμα στη ρύθμιση

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • ‘Ανεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό δημόσιο έχουν:

  • 134.455 νομικά πρόσωπα,
  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

Ποιες οφειλές δεν υπάγονται στη ρύθμιση

Οφειλές

Δεν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων οι εξής οφειλές :

  • φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,
  • οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
  • δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που τα χρέη ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ. Όσες οφειλές ρυθμιστούν σε έως 36 δόσεις, είναι άτοκες. Για ρύθμιση χρεών από 37 έως 72 δόσεις, επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments