Άποψη

Ελλάδα: Ολική επαναφορά σε ρόλο περιφερειακού ηγέτη

Ελλάδα: Ολική επαναφορά σε ρόλο περιφερειακού ηγέτη
Στο νέο του blog στο pagenews.gr ο Λάμπρος Καλαρρύτης αναφέρεται στην πρόσφατη διπλωματική και στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας μας μετά και την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, αλλά και την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ ήρθε ως κορύφωση μίας σειράς διπλωματικών ενεργειών των τελευταίων δύο ετών οι οποίες αλλάζουν το status της Ελλάδας όχι μόνο στην περιοχή, αλλά διεθνώς.

Η Αμυντική Συμφωνία με τα ΗΑΕ, η πρώτη που εμπεριείχε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μετά από τη Συμφωνία  προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ το 1952, η αντίστοιχη με τη Γαλλία επίσης με ρήτρα αμυντικής αμοιβαιότητας η οποία είναι νομικά ισχυρή, γεωπολιτικά καταλυτική για την Ανατολική Μεσόγειο, διπλωματικά εκκωφαντική ως προς το μήνυμα και προοπτικά με απεριόριστους ορίζοντες, η Συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία έχει ειδικό βάρος ανάλογο με το εκτόπισμα της παγκόσμιας υπερδύναμης, συνιστούν ένα πλέγμα συμμαχιών το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα σε άλλη κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας αναφέρεται πλέον από τις ΗΠΑ ως  «regional leader», «περιφερειακός ηγέτης», ενώ στην προηγούμενη επικαιροποίηση της Συμφωνίας αναφερόταν  ως  «key state», «κράτος κλειδί». Οι όροι αυτοί έχουν σημασία, δεν επιλέγονται τυχαία, τίποτα στα αμερικανικά κείμενα δεν είναι τυχαίο. Δεν σκέφθηκαν οι Αμερικανοί «ας τους χαρακτηρίσουμε ‘’κράτος κλειδί’’ θα τους αρέσει και τώρα ας τους πούμε ‘’περιφερειακό ηγέτη’’  να τους κολακέψουμε περισσότερο».

Όπως σημείωνε ο στρατηγικός αναλυτής, διεθνολόγος και φίλος Αλέξανδρος Δρίβας ο κάθε όρος που αποδίδεται από τις ΗΠΑ στην κάθε χώρα την καταχωρεί σε διαφορετικό καθεστώς και αυτόματα ενημερώνεται όλη η αμερικανική γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Αναλόγως του καθεστώτος στο οποίο κατατάσσεται η χώρα αναφορικά με τη σχέση της με τις ΗΠΑ, τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης και προνομίων. Άλλη χρηματοδότηση, άλλα οπλικά συστήματα, άλλη προτεραιότητα, άλλη διαβάθμιση πληροφοριών κλπ.

Ελλάδα

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως ’’περιφερειακού ηγέτη’’ σημαίνει άλλος ρόλος και βέβαια άλλες υποχρεώσεις. Τα προνόμια πηγαίνουν μαζί με τις υποχρεώσεις.

Οι τρεις αυτές Συμφωνίες δεν είναι οι μόνες. Προχθές υπογράφηκε με την Αίγυπτο συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, εξέλιξη κεφαλαιώδους στρατηγικής σημασίας διότι «δένει» ακόμα περισσότερο την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αραβική χώρα σε ένα καθόλα κρίσιμο τομέα, αυτόν της ενέργειας. Και κατ’ επέκταση συνδέει ακόμα πιο στενά την Αίγυπτο με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Η τεράστιου γεωπολιτικού αντίκτυπου αυτή Συμφωνία επισκιάστηκε επικοινωνιακά από την ελλήνο-αμερικανική Συμφωνία, αλλά η εμβέλεια της θα φανεί στο εγγύς μέλλον. Εξάλλου δεν είναι άσχετη με την αμερικανική στρατηγική στην περιοχή η οποία θεωρεί την Αίγυπτο κομβική χώρα για ευνόητους λόγους.

Υπενθυμίζονται τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή, με την Αίγυπτο το ένα και με το Ισραήλ το έτερο το οποίο ως γνωστόν εξελίχθηκε σε «3+1»  με την προσθήκη των ΗΠΑ…   Στο πλάνο υπάρχει και η Σαουδική Αραβία στη οποία η Ελλάδα έχει αποστείλει μία συστοιχία Patriot. Ελλάδα

Επίκειται, δε, ανάλογη Συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα, κατά πάσα πιθανότητα και με αμυντικό περιεχόμενο, της Ελλάδας με την Ινδία, η οποία με τη σειρά της έχει στενές διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις με τη Γαλλία και τα ΗΑΕ,  χώρες με καθεμία από τις οποίες η Ελλάδα έχει Αμυντική Συμφωνία… Τίποτα δεν είναι ασύνδετο.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε εκτενώς το περιεχόμενο της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο καλούνται πλέον να λειτουργήσουν οι διμερείς σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κι εμείς θα λειτουργήσουμε από πλευράς μας όπως πρέπει, διότι καμία Συμφωνία όσο καλή και αν είναι δεν δουλεύει στον αυτόματο πιλότο και αν αφεθεί σε αυτόν, νομοτελειακά θα στραβώσει.

Συνοψίζοντας πάντως, η Ελλάδα έχει συνάψει αμυντικές ή εν γένει στρατηγικού ή δυνάμει στρατηγικού χαρακτήρα με:

Την πιο μάχιμη στρατιωτικά, πιο αναπτυγμένη και προοδευτική,  πιο δραστήρια και επιδραστική διπλωματικά αραβική χώρα παγκοσμίως, με βαθύ πορτοφόλι,  τα ΗΑΕ.

Το πιο ισχυρό στρατιωτικά κράτος στη Μέση Ανατολή, με την πιο ανεπτυγμένη στρατιωτική τεχνολογία και με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ,  το Ισραήλ.

Τη μεγαλύτερη, με το βαρύτερο κύρος και με την πιο ισχυρή επιρροή στον αραβικό κόσμο χώρα, την Αίγυπτο.

Την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα στην ΕΕ και από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως, με την πιο προηγμένη τεχνολογία στην Ευρώπη και κορυφαία διεθνώς, πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γαλλία.

Την υπερδύναμη του πλανήτη, τις ΗΠΑ.

Έπεται συμφωνία με μία από τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, τη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου με σχεδόν 1,5 δις πληθυσμό, πυρηνική δύναμη, τη Ινδία.

Δεν είναι και άσχημα για μία χώρα πρόσφατα χρεοκοπημένη που επιχειρεί να κάνει ολική επαναφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments