Ελλάδα

Γυμναστική: Τα 10′ φυσικής άσκησης που σας προστατεύουν από τον Covid-19

Γυμναστική: Τα 10′ φυσικής άσκησης που σας προστατεύουν από τον Covid-19
Γυμναστική: Πόσα άραγε λεπτά γυμναστικής απαιτούνται καθημερινά για να μην νοσήσουμε σοβαρά εξαιτίας του κορωνοϊού;
Γυμναστική: Πόσα άραγε λεπτά γυμναστικής απαιτούνται καθημερινά για να μην νοσήσουμε σοβαρά εξαιτίας του κορωνοϊού;

Όπως αποκαλύπτεται από μία νέα έρευνα, η γυμναστική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας αλλά επίσης μας βοηθά να προστατευθούμε από την Covid-19, αποφεύγοντας μία σοβαρή νόσηση.

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, υποδεικνύει ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό από το να νοσήσουν σοβαρά.

Πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη σωματικής άσκησης, όπως το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σχετίζονται, επίσης, με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19. Λίγες, όμως, είναι οι μελέτες που έχουν διερευνήσει άμεσα στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ως πιθανό παράγοντα κινδύνου.

Κορωνοϊός

Γυμναστική: Οι ερευνητές, λοιπόν, ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα περισσότερων από 48.000 ενηλίκων με επιβεβαιωμένη COVID-19, οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί στο Kaiser Permanente για τουλάχιστον έξι μήνες πριν διαγνωσθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Αυτούς που ασκούνταν τακτικά περισσότερα από 150 λεπτά εβδομαδιαίως (δραστήριοι).
  • Αυτούς που απείχαν τακτικά από την άσκηση με μόλις 0-10 λεπτά εβδομαδιαίως (αδρανείς).
  • Αυτούς που ασκούνταν 11-149 λεπτά εβδομαδιαίως (μετρίως δραστήριοι).

Οι επιστήμονες εξέτασαν, επίσης, άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το κάπνισμα, η ύπαρξη φυσήματος, η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος 30-39) ή σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40), ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νεφρική νόσος, η ανοσοκαταστολή, η επίσκεψη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών κάποιου νοσοκομείου και η νοσηλεία έξι μήνες πριν τη διάγνωση της COVID-19.

Συγκεντρώνοντας αυτά τα δεδομένα στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με διαφορετικά αποτελέσματα και να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς η σωματική άσκηση σχετιζόταν με τα αποτελέσματα της νόσου.

Όπως διαπιστώθηκε, λοιπόν, οι άνθρωποι που ήταν τακτικά αδρανείς είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου από την COVID-19 συγκριτικά με όσους ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Επιπλέον, όσοι ασκούνταν για περισσότερα από 10 λεπτά την εβδομάδα είχαν κάποια προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου από κορωνοϊό, αν και όχι στα επίπεδα των ιδιαίτερα δραστήριων ασθενών. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα των ερευνητών ήταν αρκετά αξιόλογα, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να υποστηρίξει τα αποτελέσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments