Ελλάδα

Κορωνοϊός γρίπη: Ανησυχία των ειδικών για ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός γρίπη: Ανησυχία των ειδικών για ανεμβολίαστους
Κορωνοϊός γρίπη: Οι ειδικοί πέρα από την αύξηση των διασωληνωμένων ανησυχούν για την παράλληλη νόσηση, τόσο από την γρίπη, όσο και από την πανδημία.

Ο κορωνοϊός και η γρίπη είναι δύο κίνδυνοι που οι ειδικοί φοβούνται για τυχόν συνδυασμό τους, όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα. Για αυτό και απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν το συντομότερο. Την ίδια ώρα την Δευτέρα ανήλθαν συνολικά στα 3.164 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 541  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 453 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, αν και η γρίπη έχει να εμφανιστεί από πριν την πανδημία, δεν αποκλείεται λόγω της άρσης των μέτρων να επανέλθει δριμύτερη. Η ανησυχία εντείνεται λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας που οδηγεί ήδη πολλούς πολίτες στο γιατρό με συμπτώματα ιώσεων. Τείχος Ανοσίας

Σενάρια για «μωβ» περιοχές με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Tα μέλη της επιτροπής εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπιστεί το καθεστώς των «μωβ περιοχών», στις οποίες ως μέτρα θα επιβάλλονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εναλλακτικό μέτρο για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, με εκτεταμένη χρήση μάσκας, αντί των απαγορεύσεων της νυχτερινής κυκλοφορίας κλπ. τα οποία σαν μέτρα καταργήθηκαν.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αρχικής συζήτησης και δεν πρόκειται για μέτρο που αναμένεται να δούμε τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712, ο αριθμός των θανάτων 27 και οι διασωληνωμένοι 357.

Επίσης, με ανάρτησή της στο Facebook, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανεμβολίαστου 28χρονου στην Κομοτηνή.

Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Θεοκλής Ζαούτης επισήμανε, επίσης, ότι «ο εμβολιασμός είναι το “όπλο” που έχουμε απέναντι στην πανδημία», υπογραμμίζοντας ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων προστασίας, ο κ. Ζαούτης σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μέτρα» πλέον, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Σημείωσε πως όσο περισσότεροι νέοι νοσούν, θα δούμε αναλογικά σοβαρά κρούσματα με νοσηλείες και απώλεια ζωών.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν κάποιοι για την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε πως «δεν είναι νέο το εμβόλιο. Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι». «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», συμπλήρωσε.

Παύει να είναι μονοθεματικό το ΕΣΥ

Μιλώντας ο υπουργός Υγείας για το ΕΣΥ, είπε πως στο εξής «δεν θα είναι μονοθεματικό» όπως στον πρώτο χρόνο της πανδημίας. «Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν θέλουμε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο των περιστατικών και δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι απεριόριστες για τους ασθενείς COVID-19», είπε και πρόσθεσε πως το 50% από τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, διατίθενται πλέον για «non-COVID» περιστατικά. Ζαούτης – Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε περήφανος για το ΕΣΥ που άντεξε, όπως είπε, στην πανδημία, και θα αντέξει έως ότου αυτή τελειώσει. Ωστόσο, τόνισε ότι «το Σύστημα θα πιεστεί και ήδη πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι από την εμπειρία της πανδημίας, φάνηκε ότι όπου υπήρξαν ελλείμματα του δημόσιου τομέα, συμπληρώθηκαν με τον ιδιωτικό – και αυτό θα γίνει και τώρα εφόσον χρειαστεί, και θα ζητηθούν ιδιώτες γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments