Διεθνή

Τουρκία: Συνελήφθησαν 158 πρώην σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και εν ενεργεία στρατιωτικοί

Τουρκία: Συνελήφθησαν 158 πρώην σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και εν ενεργεία στρατιωτικοί
Τουρκία: Η επιχείρηση των τουρκικών αρχών, εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συνεχίζεται στην Τουρκία το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον ατόμων που οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι εντάσσονται στο δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πιο αναλυτικά, Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν την σύλληψη 158 υπόπτων, περιλαμβανομένων 33 εν ενεργεία στρατιωτικών, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση των αρχών, η οποία εκτείνεται σε 41 επαρχίες, εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής 97 πρόσωπα έχουν συλληφθεί κατά την επιχείρηση αυτή, μετέδωσε το Anadolu. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται 110 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, που είχαν αποβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και 48 εν ενεργεία και πρώην μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκκρεμεί η δίκη τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Τουρκία: Λίγα λόγια για τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (τούρκικα:Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941), είναι ένας Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το ίδιο έτος. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πλέον κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ, Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments