Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών

Με την
Σοφία Χύτου

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, ΔΕΘ, ΕΝΦΙΑ, μειωμένα ενοίκια

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, για το “δίχτυ προστασίας” με παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και άλλα θέματα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ενεργειακή κρίση, τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, για τα μειωμένα ενοίκια, τις 100 – 120 δόσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανέφερε: “Θα έπρεπε να προσθέσετε στην αρχική σας τοποθέτηση και το ερώτημα και μια σειρά από άλλες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση, εκτιμώ με επιτυχία την τελευταία διετία. Το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έρχεται μια ενεργειακή κρίση να προσθέσουμε άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχουν τα ταμειακά αποθέματα για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια έκτακτες κρίσεις και να “χτίζει” δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας “Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί”. Παράλληλα, τόνισε: “Οι πολιτικές θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες για το χρονικό διάστημα που προκύπτει ένα πρόβλημα. Με τα σημερινά δεδομένα που μιλάμε,φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα πληθωρισμού, όχι τόσο έντονο όσο σε άλλες χώρες μέχρι σήμερα. Η χώρα έχει καλύτερες επιδόσεις, όσο θα μπορούσε να μιλήσει κανένας για επιδόσεις με αύξηση του πληθωρισμού, που πάντα μια λελογισμλένη αύξηση του πληθωρισμού σε χαμηλό ύψος συναρτάται και εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας, άρα δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό…..”

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr

“Σήμερα συνεπώς έχουμε ενδείξεις υψηλότερου πληθωρισμού που κυρίως προέρχονται από το πεδίο της ενέργειας, όμως με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχουν παροδικό χαρακτήρα” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: “Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί εθνικές και συλλογικές πολιτικές, συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές. Στο εθνικό επίπεδο μπορούμε να κινηθούμε και κινούμαστε σε τρία επίπεδα”.

Για τα μέτρα τις κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ αλλά και τον ΕΝΦΙΑ: “Ανεξάρτητα, από τις εξελίξεις στο υγειονομικό και το ενεργειακό πεδίο, στην υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, ισχύουν απολύτως ότι είπαμε στη ΔΕΘ. Όμως όσα θα πρέπει να καλύπτουμε τρύπες που προκύπτουν από πρόσθετες κρίσεις, περιβαλλοντικοί το καλοκαίρι, κλιματικοί και ενεργειακοί τώρα, τόσο περιορίζονται οι βαθμοί ελευθερίας για να αναλάβουμε πρόσθετες δράσεις,πέραν αυτών της Θεσσαλονίκης.

Για τον ΕΝΦΙΑ: “Τι είπαμε συνεπώς για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη, είπαμε όχι για μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά, είπαμε ότι με την ενσωμάτωση των αντικειμενικών αξιών στην άσκηση του ΕΝΦΙΑ, θα αλλάξουμε τους συντελεστές έτσι ώστε ένα σημαντικό κομμάτι των νοικοκυριών οι περισσότεροι να δουν πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022….”.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς αν θα δοθεί κάποια στήριξη σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και απάντησε: “Όσο θα πρέπει να ενισχύουμε την κοινωνία με μέτρα για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να κάνουμε οτιδήποτε πρόσθετο, πέραν της Θεσσαλονίκης, Πάλι συνεπώς όπως με τον ΕΝΦΙΑ θα επαναλάβω ότι είπαμε στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη δεν είπαμε για κοινωνικό μέρισμα είπαμε για διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο για τους κατόχους αυτού. Δηλαδή αυτούς που είναι δέκτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτοί συνεπώς οι πολίτες θα δουν διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δεν μπορώ να σας προσθέσω οτιδήποτε άλλο εφ’όσον δεν γνωρίζουμε τις εξελίξεις στο πεδίο το οποίο σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση”.

“Δίχτυ προστασίας” με παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά

“Τα νοικοκυριά αυτά στα οποία αναφέρεστε θα έχουν αρκετές παρεμβάσεις από την ελληνική πολιτεία που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Για παράδειγμα αυτά τα νοικοκυριά θα είναι δέκτες του κοινωνικού επιδόματος, δηλαδή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτά τα νοικοκυριά θα είναι δέκτες των παρεμβάσεων μας για το επίδομα θέρμανσης. Όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης θα δουν σημαντική ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα η πρόθεσή μας είναι να βγει η ΚΥΑ ακόμη νωρίτερα ώστε να πληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι των νοικοκυριών ακόμα νωρίτερα αν είναι εφικτό και στις αρχές Δεκεμβρίου….” απάντησε ο κ. Σταϊκούρας για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr

Για το φυσικό αέριο

“Πρώτα από όλα το φυσικό αέριο καλύπτεται έν μέρη από το επίδομα θέρμανσης και θα καλυφθεί επιπρόσθετα από τις προβλέψεις που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ για την κάλυψη του 15%. Είναι ένα θέμα το οποίο επισπεύδων υπουργείο είναι το υπουργείο Ενέργειας, θα δούμε πως θα προχωρήσει η διαδικασία, ποιο θα είναι το κόστος τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και ανάλογα θα πράξουμε. Προφανώς αν η κατάσταση είναι οξύτερη ή παραμείνει οξεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελληνική πολιτεία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα” σημείωσε αναφορικά με το φυσικό αέριο ο υπουργός Οικονομικών.

Για το φυσικό αέριο

Για τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων – σεισμόπληκτων και τους ελέγχους

“Κοιτάξτε στο επίπεδο των ελέγχων έχει γίνει το εξής: Η ελληνική πολιτεία για να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει άμεσα τα πληττόμενα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έκανε την πιο απλή διαδικασία το καλοκαίρι. Είπε ότι με απλή υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, θα έρθει η πολιτεία πολύ σύντομα και το πράξαμε αυτό τρεις μέρες μετά να εκταμιεύσει πόρους διαφορετικού ύψους για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροκτήματα ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Είπαμε παράλληλα ότι θα ξεκινήσουν και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από το υπουργείο Υποδομών έτσι ώστε στη συνέχεια να καταβληθεί το συμπληρωματικό ποσό ή να γίνει συμψηφισμός…” απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων – σεισμόπληκτων και τους ελέγχους

Μειωμένα ενοίκια

“Έχουν δοθεί συνολικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων κάποιες φορές με σημαντική καθυστέρηση οφείλω να ομολογήσω, ένα σημαντικό ποσό περίπου στα 780 εκατομμύρια ευρώ. Άρα ενισχύσαμε ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αν δούμε την πλευρά των επιχειρήσεων με 780 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πλήρωναν οι επιχειρήσεις στους ιδιοκτήτες. Αν τα πλήρωναν. Άρα προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε μεταξύ δύο πολλές αντίρροπων δυνάμεων και νομίζω το κάναμε ικανοποιητικά…” σημείωσε για τα μειωμένα ενοίκια ο αρμόδιος υπουργός.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: 100 120 δόσεις και αν θα δοθεί κάποια περαιτέρω παράταση

Για τις 100 120 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε: “Οι παρατάσεις πάντα από τη μια διευκολύνουν κάποιο πολίτη να μπει μέσα στην αναβίωση μιας ρύθμισης, από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι εύκολο ο πολίτης να σηκώσει την παράταση στους ώμους του για να επανενταχθεί στη ρύθμιση. Εδώ τι έχουμε πει, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού από το Μάρτιο 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, αυτά μπορούν να πάνε έως 72 δόσεις από 1/1/2022 και παράλληλα τι έχουμε πει, όσοι πολίτες ήταν σε 100 120 δόσεις σε άλλες ρυθμίσεις και πλήττονται από τον κορωνοϊό για την περίοδο Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021 και χάσανε δόσεις ρυθμίσεων μπορούν πληρώνοντας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο με την τροπολογία πλέον και τον Οκτώβριο να αναβιώσουν τη ρύθμιση που έχασαν των 120 δόσεων….”.